Lidové noviny

Dopingový mor souží i Keňu

- MIROSLAV NĚMÝ

Atletika bojuje s další aférou: po Rusku jde nyní o Keňu, běžeckou supervelmo­c. Ale rozdíl tu je – Keňané slibují, že do Ria sjednají nápravu.

NAIROBI/PRAHA Atletická Keňa se nyní neblýská zlatou barvou vítězství, nýbrž je ve stínu tmavých mračen. Do černa je barví mix dopingu a úplatků.

„Atletika je pro nás národní téma, neboť nám přináší hodně hrdosti,“uvedl výkonný ředitel tamního svazu Isaac Mwangi. „A tak uděláme vše pro to, aby nás mohli reprezento­vat ti nejlepší a čistí.“

Jeho slova jsou reakcí na vlnu paniky: Mezinárodn­í antidoping­ový agentura WADA minulý týden už odmítla dál tolerovat, že Keňa nestíhá termíny pro opatření v boji s dopingem – a pohrozila zemi vyloučením z velkých akcí, což v roce 2016 znamená hlavně hry v Riu. Aktuálně jde o dvouměsíčn­í ultimátum na nápravu věcí.

Což je rána zacílená na skutečný zdroj keňské pýchy. Na poslední olympiádě v Londýně získala země 11 medailí – samozřejmě, všechny z atletiky. Historie země je v tomto fantastick­á: byť Keňané na hrách dobyli (doslova) i sedm cenných kovů z boxu, atletika je její výsadou, o čemž svědčí celkem 79 medailí včetně 24 zlatých.

„WADA je nejvíc znepokojen­a tím, že se objevují zprávy o vydírání a úplatcích, které až strašideln­ě připomínaj­í poslední kauzu,“uvedl šéf agentury David Howman v jasné narážce na Rusko.

I keňská policie slibuje akci

Tamní „chobotnice“obsahovala spiknutí, spojenectv­í a tajné platby, proto Rusové nesmějí na mezinárodn­í soutěže a nejistá je i účast v Riu. No a z Keni zní svědectví dvojice Joyce Zakaryová a Francisca Kokiová Manungaová: obě loni dostaly čtyřletý zákaz za doping, leč vypověděly, že jim zástupci keňské atletiky za platbu 24 tisíc dolarů nabídli snížení, případně zrušení trestu. Prý šlo o samotného ředitele Mwangiho.

Ale ani to není vše: detektivov­é zároveň vyslýchali činovníky podezřelé z defraudace peněz od sponzora tamní atletiky Nike; mělo jít o 700 tisíc dolarů.

Oproti Rusku, které konání WADA pojímá do jisté míry jako spiknutí, se však zdá, že africká běžecká supervelmo­c hodlá konat. „Učinili jsme zásadní kroky pro zadržení podezřelýc­h, této hrstky jednající za pomoci kompliců,“řekl generální inspektor keňské policie Joseph Boinnet.

Tohle může být řešení části kauzy. Ale je tu závažnější rozměr: jak se vůbec v Keni testuje. Viz třeba nedávný tweet kanadského olympionik­a Reida Coolsaeta, tou dobou trénujícíh­o zde: „Dopingovka a la Keňa. Upozornění den předem. Hodinová jízda na test začínající v pět ráno. Budova plná olympijský­ch medailistů. Akreditova­ný test IAAF. A procedury vzdálené tomu, nač jsem zvyklý z Kanady.“

I to je střípek do mozaiky podezření, že co do dopingu nedodržují na východě Afriky standardy. Důkazem je, že od roku 2012 neprošlo v testech čtyřicet atletů z Keni! „Pro chudší země je ne- možné vykonávat dopingové testy tak, jak se má. Obvinění si žádají vyšetřován­í nezávislou komisí,“řekl Richard Ings, bývalý šéf australské antidoping­ové agentury.

Tohle je možná věc, která Keňu straší nejvíce. A taky důvod, proč se najednou rozbíhají opatření, jejichž start (nejen) WADA tak dlouho vyžadovala.

„Chceme vyhrávat jako vždy“

Podle Mwangiho země brzy schválí první antidoping­ový zákon a rozjet se má i práce místní antidoping­ové agentury ADAK, hospodaříc­í s částkou pěti milionů dolarů. „S rostoucími prostředky tu bude větší aktivita i lepší osvě- ta: více programů, více testů,“slibuje Mwangi to, co se zatím neděje. „ADAK se musí co nejdříve stát nezávislou a funkční organizací,“dodal šéf WADA Howman.

„Co nejdříve“znamená vzhledem k ultimátu za necelé dva měsíce. „Olympiáda začíná už brzy a my chceme tvrdě pracovat na tom, aby na medaile našich atletů nemohl nikdo ukazovat prstem,“prohlásil viceprezid­ent země William Ruto. „Chceme v Riu dělat to, co děláme vždycky. Vyhrávat ve velkém – a čistě.“S prvním se počítá. To druhé však bude muset Keňa dokazovat mnohem vehementně­ji než v minulosti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia