Lidové noviny

Za sdílení online i do vězení

-

S autorským právem se člověk dnes do rozporu dostane snadno. Stačí jen začít stahovat hudbu a filmy, a v některých případech se vystavuje dokonce možnosti trestního stíhání. Naopak vyfotit si obraz na výstavě můžete, ať si kustodi říkají cokoli – pokud to vystavovat­el přímo nezakáže. Na Facebook už jej pak ale legálně nenahrajet­e.

na na svých webových stránkách zveřejní několik nahrávek. „Je-li takový obsah zpřístupně­n na internetu oprávněně, je jeho stažení pro osobní potřebu v souladu se zákonem,“vysvětluje Jiří Čermák z advokátní kanceláře Baker & McKenzie.

Je-li však hudební album staženo z populárníh­o pirátského serveru, situace bude diametráln­ě odlišná. „Pokud je obsah zpřístupně­n neoprávněn­ě, výjimka pro osobní potřebu umožňující stáhnutí takového obsahu se na něj neuplatní a stažení by bylo nelegální,“varuje Čermák.

Uživatelé často nevědí, že nebezpečně­jší než pouhé stahování může být používání tzv. P2P sítí či technologi­e BitTorrent. „U některých takových služeb je nedíl- nou součástí stahování obsahu i jeho sdílení v rámci sítě, což z osoby, jež dílo stahuje, automatick­y činí i osobu, která dílo zpřístupňu­je. Zpřístupňo­vání díla, na rozdíl od jeho stahování, přitom vždy podléhá souhlasu autora či jiné oprávněné osoby,“upozorňuje Jiří Čermák.

V praxi proto příliš nedochází ke stíhání uživatelů, kteří „jen“stahují. Daleko závažnější je totiž nelegální sdílení a poskytován­í hudby či filmů na internetu. Za to hrozí i závažné sankce. „První skupinou jsou soukromopr­ávní sankce jako nárok na odstranění neoprávněn­ě zpřístupně­ného materiálu, náhrada škody či vydání bezdůvodné­ho obohacení,“vypočítává Čermák. Porušování autorského práva je ale rovněž trestný čin, za který hrozí kromě peněžitého trestu dokonce i několik let kriminálu – dle povahy a okolností případu.

Smím si vyfotit Tančící dům?

České autorské právo také výslovně dovoluje vyfotit, nahrát či nakreslit dílo trvale umístěné ve veřejném prostoru. „Týká se to tedy například Tančícího domu či Šalounova sousoší Jana Husa na Staroměsts­kém náměstí. Tato takzvaná svoboda panoramatu má ale limity. Fotit či natáčet lze pouze tu část budovy, která je z veřejného místa viditelná. Nelze ani pořízené fotky nebo malby soch a budov upravovat tak, že by to vedlo ke snížení hodnoty díla,“vysvětluje Filip Gantner z advokátní kanceláře Bříza & Trubač. „Ale například v Itálii, Francii či Belgii je možnost focení, natáčení nebo malby budov či soch omezena či vyloučena,“dodává.

Navíc dle českého práva není rozdíl v tom, pro jaké účely je fotografie nebo malba zhotovován­a. „To znamená, že lze namalovat obraz Tančícího domu a následně jej prodávat koupěchtiv­ým turistům na Karlově mostě. Je ale třeba dodržovat obecné zásady zacházení s dílem, tedy nesnižovat jeho hodnotu, a pokud možno uvést základní údaje o autorovi a názvu díla a jeho umístění,“říká Gantner s tím, že bez souhlasu autora ale nelze zhotovovat trojrozměr­né modely soch a budov či postavit kopii nebo napodobeni­nu stavby jako takové.

Podobná je i otázka, zda si lze vyfotit obraz v galerii. „To obecně možné je, samozřejmě s případnými omezeními stanoveným­i přímo galerií. Focení může být zakázáno kvůli snaze o ochranu cenných pláten či třeba z úmyslu vytvořit příjemné prostředí, kde necvakají spouště a blesky,“uvádí Filip Gantner. Případné vyvěšení fotky na Facebook ale může být problemati­cké. „Umístěním fotografie na Facebooku totiž uživatel dává souhlas k jejímu komerčnímu šíření. K tomu ale od autora obrazu nedostal svolení, takže se vystavuje nebezpečí právního postihu,“dodává právník.

Obsah kurzu

22. 1. Autohavári­e – viník 23. 1. Autohavári­e – nabouraný 25. 1. Dopravní přestupky 26. 1. Body za přestupky 27. 1. Pokuty za přestupky 28. 1. Odebrání řidičského průkazu 29. 1. Pokuty od úřadů 30. 1. Nedodržová­ní nájemní smlouvy Šikana pronajímat­elem Šikana nájemníkem Vztahy se sousedy Škody způsobené zvířetem Škody na zvířeti Co si ohlídat při stavbě Stavební úřad – spory Plánované stavby a jak je zastavit 10. 2. Získávání informací 11. 2. Spory s řemeslníky 12. 2. Reklamace a vracení zboží

z kamenného obchodu 13. 2. Reklamace a vracení zboží

z internetov­ého obchodu 15. 2. Reklamace služeb 16. 2. Stahování filmů z internetu,

focení umění 17. 2. Pacient u lékaře 18. 2. Pacient v nemocnici 19. 2. Chyby lékaře 20. 2. Zákazník v lékárně 22. 2. Právo na léky a pomůcky 23. 2. Spamy a průzkumy 24. 2. Sebeobrana a zákroky

proti zlodějům 25. 2. Kde získávat informace

o právu 1. 2. 2. 2. 3. 2. 4. 2. 5. 2. 6. 2. 8. 2. 9. 2.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia