Lidové noviny

Kouzlo okresního přeboru

Šachové soutěže družstev se po republice dostaly do druhého poločasu, v Praze začaly až v lednu

- PAVEL MATOCHA

Viděli jste už někdy šachový zápas? Takový pořádný, jako když jdete na vesnici na fotbal. Okresní přebor, opečená klobása s pivem, trochu pokřikován­í na rozhodčího, co to mává, že sousedovic Toník rozhodně nebyl v ofsajdu.

Taky v šachu se hrají dlouhodobé soutěže družstev a nehrají je jen velmistři v extralize. Na osmi šachovnicí­ch proti sobě bojují dva týmy. Individuál­ní výkony jdou u slušných mančaftů stranou, důležité je vyhrát zápas, tedy udělat alespoň 4,5 bodu.

Jediný, kdo to nevidí

Nervy jsou často napnuté až k prasknutí. Váš spoluhráč na vedlejší šachovnici je v časové tísni, v šílené kisně, ale jeho soupeř není na výši a přehlíží jednoduchý úder. Spoluhráč mu může dát druhým tahem mat.

Vidíte to jasně, vidí to i přihlížejí­cí ostatní členové klubu. Významně se na sebe díváte a pomrkáváte, jako že jo, že další bod je

ŠACHY

doma. Jenže spoluhráč, snad jediný člověk v místnosti, to nevidí. Dvoutažec soupeři nedá a nakonec partii ještě prohraje.

Hrajete dál. Strašně se soustředít­e, počítáte varianty, soupeř posmrkává a pokašlává. Nenecháte se přece rozptýlit, zvažujete, jestli na h7 už můžete obětovat, ale chřipku od něj dostat nechcete. Zase třeba vrátit všechnu pozornost na bitevní pole se čtyřiašede­sáti poli. Jste si jisti, že stojíte na výhru. Jenže pak přijde několik příliš optimistic­kých tahů, situace se otočí a vaše pozice je v troskách.

Zápas se pro domácí už nevyvíjí tak dobře, jak to ještě před hodinou vypadalo. Prohrávají 4:3 a k remíze potřebují vyhrát poslední partii. Jenže i v ní stojí hůře, soupeř má o pěšce víc ve věžové koncovce a „velkoryse“nabízí remízu. Na turnaji byste mu po takové nabídce utrhli ruku, jak rychle byste ji přijali. Tady ale hrajete za družstvo a jste jeho poslední naděje. Musíte hrát na výhru i připrohran­ou pozici, remíza by stačila soupeřům k vítězství zápase.

Přijďte se podívat

Soutěže družstev právě probíhají a podobných dramat a zvratů je v nich plno. Mimo Prahu se dlou- hodobé soutěže družstev hrají již od podzimu, vždy jen o víkendech a již se blíží závěrečným kolům. V Praze začíná sezona až v lednu, hraje se ve všedních dnech večer a soutěže se blíží poločasu. V hlavním městě bojuje více než sto týmů v deseti skupinách od Pražského přeboru až po 3. třídu.

V prestižním Pražském přeboru, jehož úroveň je vyšší, než je průměr 2. lig, vede po pěti kolech Pankrác C, před Bohemians B. A pouhé jedno zápasové vítězství za lídrem je ještě trojice Loko Praha A, GROP B a DDM Praha 6 A.

Přijďte se někdy podívat, jak se hraje poctivý okresní přebor v šachu! V Praze třeba do hotelu Brixen, kde hraje své domácí zápasy ŠK GROP ( hlavnevyhr­at.cz). Rozpisy všech dlouhodobý­ch soutěží družstev po celé České republice najdete na db.chess.cz/soutez.php.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia