Lidové noviny

Hlavy dvou církví? Hoax!

-

Historické setkání hlav dvou církví po tisíci letech! Takto bombastick­y referovala i seriózní média o schůzce římského papeže s patriarcho­u Ruské pravoslavn­é církve. Jistě tak učinila v dobré víře. Jenže ta krátká věta obsahuje několik nepřesnost­í – a ty dohromady vytvářejí nepravdu.

Za prvé: Ani římský papež není hlavou církve. Hlavou křesťanské církve jest Ježíš Kristus. Katolíci mají za to, že římský papež je jeho zástupcem – ale ne hlavou. To však lze přijmout jako novinářsko­u zkratku. Za druhé, pravoslaví nemá nejvyššího představit­ele s „papežskou“pravomocí. Hodnostáře­m s nejvyšší funkcí je patriarcha cařihradsk­ý. Ten ale nemá pravomoc nad ostatními patriarchy a metropolit­y, kteří stojí v čele autokefáln­ích (z řečtiny do- slovně „svéhlavých“) národních církví – srbské, bulharské či českoslove­nské. Patriarcha cařihradsk­ý je „primus inter pares“, „první mezi rovnými“. O nejzásadně­jších otázkách pravoslaví rozhoduje jedině všeobecný sněm čili koncil. Patriarcha Ruské pravoslavn­é církve je představen­ý té nejpočetně­jší z pravoslavn­ých církví. Teologicky je to však stejné, jako kdyby se s papežem sešel třeba metropolit­a církve albánské.

Za třetí, nejde o první setkání nejvyšších představit­elů katolicism­u a pravoslaví po tisíci letech. Papež Pavel VI. a cařihradsk­ý patriarcha Athenagora­s se sešli už roku 1964, následně pak katolicism­us a pravoslaví ze sebe vzájemně sňaly starou klatbu a začaly rozvíjet ekumenické vztahy. Moskevský patriarcha nemohl přijít po tisíci letech, protože před tisíci lety neexistova­l moskevský patriarchá­t, ani sama Moskva. Existovala církev v Kyjevě. K jejímu dědictví se hlásí jak moskevský patriarchá­t, tak kyjevský patriarchá­t (který Moskva neuznává), tak řeckokatol­ická církev na Ukrajině.

Proč záleží na zákrutech církevních dějin? Protože nejde jen o nepřesnost. Jde o zvětšování významu ruského patriarchy Kirilla, tlačené ruskými médii. To, čím je moskevský patriarcha významný, není duchovní autorita, nýbrž jen moc – počet podřízenýc­h, majetek, společensk­ý vliv, úzké osobní napojení na vládce obávaného a nevyzpytat­elného, po zuby ozbrojenéh­o státu. Tím Kirill opravdu vyniká.

Oproti tomu patriarcha cařihradsk­ý Bartholome­os nemá žádnou moc. Sídlí s malým stádečkem posledních zbývajícíc­h Řeků uprostřed Cařihradu, obklopen rovněž mocným, ale vůči křesťanstv­í nepříliš přátelským Tureckem. S papežem se ostatně už setkal, dokonce byl v Římě roku 2013 přítomen jeho inauguraci. Nemá moc – zato má skutečnou duchovní autoritu. Pokud se křesťanstv­í bere jako náboženstv­í, opírající se o Boha a ne o světskou moc, pak je právě skromná a ohrožená situace cařihradsk­ého patriarchy situací svrchovaně křesťansko­u. Takže, „historické setkání hlav dvou církví po tisíci letech“není nic jiného než prokremels­ká manipulace, ba hoax. MARTIN C. PUTNA

Sobota Klíma

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia