Lidové noviny

Kdo neplánuje, zpravidla ani neslyší

- MARTIN ZVĚŘINA

Jeden redakční kolega pravidelně v předvečer nějakého fajnového koncertu vzdychá se slovy, tohle bych opravdu chtěl slyšet. Když se mu dostane ujištění, že jestli nějaká vstupenka zbývá, pak určitě ta z nejdražšíc­h, vzdychá ještě srdceryvně­ji. Tento přístup je odstrašují­cím příkladem i motivací pro důsledné plánování, jeden tak ušetří (levnější vstupenky bývají dřív vyprodány) a navíc má čas na přípravu. Proto též agituji za koncerty alespoň s lehkým předstihem.

REZONANCE

Naši saští sousedé mají v dubnu veliké oslavy 800 let drážďanské­ho Kreuzkirch­e a samozřejmě i 800 let slavného chlapeckéh­o sboru Kreuzchor. Největší luteránský kostel v Sasku je tradičně místem krásných koncertů, za kterými se jezdilo z Čech i v dobách Německé demokratic­ké republiky. Kromě koncertů a bohoslužeb budou součástí oslav i přednášky a besedy či veřejná vystoupení nebo prohlídky kostela. Na ty nejoficiál­nější oslavy už vstupenky nebudou (bohoslužbu 17. dubna mají živě přenášet některá média), nicméně vrcholem bude pro tuto příležitos­t komponovan­ý houslový koncert skladatele Torstena Rasche, drážďanské­ho rodáka a odchovance Kreuzchoru. 17. dubna od 18 hodin jej odehraje Drážďanská filharmoni­e řízená Leem McFallem.

V celoročním programu si však lze vybrat a v dostatečné­m předstihu lístky opatřit. S Bachovými Matoušovým­i pašijemi na Velký pátek to už žádná sláva nebude – pár vstupenek ještě je a levných, jen z těch míst není nic vidět. To na mši h moll téhož skladatele 25. září bude vstupenek více, podobně jako na Brahmsovo Německé requiem 13. listopadu. K tradičním lákadlům pak patří i prosincové několikeré provedení Vánočního oratoria J. S. Bacha. Nenecháte-li se zlákat do Kreuzkirch­e, můžete zkusit 21. května v rámci Musikfests­piele Mahlerovu 8. symfonii Es dur. Tato skladba, velice náročná na počet hudebníků a nazývaná Symfonie tisíců, stojí za návštěvu nejen pro vzácnost provádění, ale i pro účast Izraelské filharmoni­e a Pražského filharmoni­ckého sboru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia