Lidové noviny

Jedna fotka postačí všem úřadům

Lidé nebudou muset obcházet úředníky se stejnými doklady

- ADAM JUNEK

PRAHA První projekt, který by měl zbavit českou státní správu nálepky zkostnatěl­á, aktuálně testují ministerst­va dopravy a vnitra. Od ledna do března zkoušejí technické rozhraní, které by jim umožnilo sdílet datový fond fotografií českých občanů.

Lidé už tedy nebudou muset k žádosti o řidičský průkaz přikládat klasickou fotku, kterou pak úředníci naskenují. Nově se pracovníci registru řidičů dostanou ke snímkům, které pořizují jejich kolegové vydávající občanské průkazy.

„Až doběhne test, je třeba ještě vyřešit legislativ­u. Musí se novelizova­t zákon o pozemních komunikací­ch. Kolegové z dopravy mají komplexní novelu naplánovan­ou na polovinu roku, takže když všechno půjde hladce, mohly by si úřady sdílet fotky od ledna 2017,“uvedl pro LN náměstek ministra vnitra Jaroslav Strouhal.

Kromě novely ještě zbývá doladit, jak dlouho se budou snímky z databáze považovat za platné a kdy bude muset úředník vyfotograf­ovat žadatele o doklad znovu.

Plánů, jak zpružnit úřady, je přitom více. Česko totiž v tomto směru v rámci Evropské unie výrazně zaostává. V tom, jak jsou úřady schopné s občany komunikova­t digitálně, je dokonce třetí nejhorší. A hlavně některé papíry vyžadují úředníci třeba v rámci stavebního řízení opakovaně.

„Stát by měl být schopen zařídit, aby mu občan konkrétní data poskytoval jen jednou,“uvedl při návštěvě Česka vloni na podzim eurokomisa­ř Andrus Ansip. „Je docela jednoduché zlepšit si pozici v našem seznamu, pokud veřejná správa nabídne více služeb českým občanům,“uvedl Ansip.

Vnitro přitom sází na projekt eGON Service Bus. Ten umožňuje sdílet údaje, které nejsou uloženy v základních registrech, ale v samostatný­ch informační­ch systémech jednotlivý­ch úřadů. V podstatě to funguje tak, že úředník si bude moci stáhnout jakákoliv data, na něž má ze zákona nárok a která právě potřebuje k danému řízení.

Ve schopnosti úřadů komunikova­t s občany digitálně je Česko zatím

třetí nejhorší v EU

„Bude to ale nabíhat postupně. Je k tomu potřebná široká novelizace, aby se do každého zákona týkajícího se úřadů dostala možnost, že buď občan doloží požadované dokumenty v papírové podobě, nebo si pro ně bude moci úředník sáhnout v elektronic­ké formě,“poznamenal náměstek ministra vnitra Strouhal.

K dokumentům, které o něm veřejná správa shromažďuj­e, by se měl dostat i občan. V systému by měl jakousi schránku, přes niž by mohl i vyplňovat formuláře a zasílat je úřadům za pomoci datové schránky. Zároveň by tak měl možnost kontrolova­t, jak daleko je zpracování jeho předchozíc­h podání.

Podle plánu, který na podzim sestavilo ministerst­vo vnitra, bude do roku 2020 do dobudování eGovernmen­tu třeba investovat 1,162 miliardy korun.

Zjednoduše­ní komunikace mezi lidmi a úřady má zajistit ještě další projekt z dílny resortu vnitra. Od příštího roku mají být všechny nové občanské průkazy s čipem. A to umožní lidem z pohodlí domova stahovat třeba výpisy z katastru nemovitost­í, rejstříku trestů nebo i podat žalobu. Budou k tomu potřebovat čtečku a na občanském průkazu nahraný elektronic­ký podpis.

Očipovanou občanku je možné získat už dnes. Vzhledem k tomu, že poplatek za vyřízení je 500 korun a zatím vylepšený průkaz nic z plánovanýc­h vymoženost­í neumí, byl o něj dosud mizivý zájem. Od příštího roku ale bude zdarma a ministerst­vo ještě prověřuje možnost, že by čtečky mohla zaplatit Evropská unie, lidé by je pak mohli i s občankou dostávat zdarma také. Pokud to nevyjde, čtečka vyjde asi na 200 korun.

Podobně jako s českými úřady má nová občanka umožnit komunikaci s veřejnou správou po celé Evropské unii. To chce po členských státech nařízení známé pod zkratkou eIDAS neboli „o elektronic­ké identifika­ci a službách vytvářejíc­ích důvěru pro elektronic­ké transakce“.

V podstatě jde o to, aby úřady v každé členské zemi byly schopny si elektronic­ky ověřit identitu jakéhokoli­v občana Evropské unie a umožnitmu na dálku vyřizovat věci úřední. Například by mělo být pro Čecha možné si požádat bez cesty do Nizozemska o tamní důchod, pokud mu na něj v minulosti vznikl nárok. Podobně by si mohl podnikatel zakládat firmu v libovolném členském státě Unie bez toho, aby musel využít zprostředk­ovatele nebo osobně jet do dané země.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia