Lidové noviny

Opatrný radikál Adam Bartoš

Lídr Národní demokracie nabádá ke svržení vlády. Myslí přitom na „Zemanův kalašnikov“

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA „Sobotka je zrádce,“skanduje dav na Hradčanské­m náměstí. Demonstrac­e krajně pravicové Národní demokracie je v plném proudu. Její předseda Adam Benjamin Bartoš označuje členy vlády, která nehodlá odmítnout imigranty, za vlastizrád­ce.

Vzápětí zmiňuje, že kvůli přistěhova­lectví z Blízkého východu stoupá počet Čechů, kteří si kupují zbraně. „Divím se, že při tom všem ohromném ozbrojení lidu se lid ještě nechopil iniciativy a nezačal rázně jednat,“hřímá v narážce na adresu Sobotkova kabinetu.

Právě kvůli takovým výzvám je Národní demokracie v hledáčku policie a vnitro ji pravidelně zmiňuje v situačních zprávách o extremismu. A odpůrci radikálníc­h nacionalis­tů čím dál hlasitěji volají po tom, aby se jeho slovy zabývala justice.

Jenže právníci upozorňují, že lídr neparlamen­tní strany je ve svých veřejných výrocích natolik opatrný, že soudům jejich případnou práci velmi ztížil. To ilustrují i Bartošova slova o „rázném jednání“proti Sobotkovi a jeho vládě.

„Neříká, jak dosáhnout toho, abychom vládu zbavili vlivu. Pouze vyjadřuje svůj názor, že volby nejsou správnou cestou. Říká A, po kterém by logicky mělo následovat B, ale to autor záměrně neuvádí,“analyzuje projev advokátka Denisa Sudolská.

O něco odvážnější je Bartoš v psaných textech, hlavně těch, ve kterých pranýřuje Židy za jejich údajnou snahu o získání světové nadvlády. „Některé výroky, zejména ty, které se týkají židovské otázky a holokaustu, by mohly naplňovat skutkovou podstatu trestného činu podněcován­í k nenávisti vůči skupině osob,“soudí Jiří Herczeg z Právnické fakulty UK. Pokračován­í na straně 2 Poznámka na straně 10

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia