Lidové noviny

Ropy bude méně a zdraží, těší se Rusové a Saúdi

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Rusko a Saúdská Arábie se dohodly na řešení „ropné krize“. Reagují tím na více než rok trvající pokles ceny strategick­é suroviny v důsledku jejího nadbytku. Jde o první společně koordinova­ný postup ropných velmocí za několik posledních let.

Dohoda z katarského Dauhá počítá se zmražením produkce ropy na úrovni z letošního ledna. Očeká- vá se tak, že cena suroviny by se po více než ročním strmém propadu, kdy ztratila přes 70 procent, mohla konečně stabilizov­at. S omezením těžby souhlasí i další státy, třeba Venezuela či Katar.

Severomořs­ká ropa Brent v reakci na dohodu během včerejšího odpoledne podražila nad úroveň 35 dolarů za barel. Později, po zveřejnění podrobnost­í, se však opět propadla k hranici 33 dolarů.

Cena ropy se v současnost­i pohybuje na více než desetiletý­ch minimech. Na zaplavení trhu se přitom z velké části podílela i Saúdská Arábie, která je jedním z největších producentů této suroviny na světě. Právě saúdské království začalo v červnu 2014 zvyšovat svoji těžbu, aby vytlačilo výrobce s vyššími náklady, například část amerických těžařů.

Írán se nepřipojí

Přestože se daří najít shodu mezi Ruskem a Saúdskou Arábií, které jinak mají značné politické neshody, například ohledně situace v Sýrii, jeden zásadní problém vyřešen stále není. Souhlasit by měly všechny státy kartelu ropných exportérů OPEC, tedy rovněž Irák a Írán. Ty však zatím svou produkci snižovat nechtějí.

V současnost­i přitom převažuje nabídka ropy nad poptávkou podle odhadů o jeden až dva miliony barelů denně.

Írán se ke společným rozhovorům zatím nepřipojil. Naopak je dál odhodlán zvyšovat svoji pro- dukci. Ta byla do ledna letošního roku omezena v důsledku sankcí, které západní země na Írán uvalily kvůli teheránské­mu jadernému programu.

Íránský ropný ministr Bížan Zangáne dal jasně najevo, že Teherán se zmrazením souhlasit nebude. Podle Zangáneho se země nevzdá podílu, který jí na světovém trhu s ropou náleží. Naopak se plánuje vrátit na úroveň těžby před uvalením sankcí, tedy někde kolem 3,5 milionu barelů denně.

Irák zase pumpuje ropu na trh pod silným tlakem, neboť se snaží zvýšit své příjmy, aby měl na válku s Islámským státem.

„Myslíme si, že i další producenti musejí ihned zmrazit těžbu, včetně Íránu a Iráku,“reagoval na postoj obou zemí katarský ministr energetiky Muhammad Sálih Sadá. Podle agentury Reuters by se rozhovory s oběma zeměmi měly konat dnes v Teheránu.

Myslíme si, že i další producenti musejí ihned zmrazit těžbu, včetně Íránu

a Iráku

Teprve začátek

Sám ministr ropného průmyslu Saúdské Arábie Alí Nuajmí označil zmrazení produkce teprve za „začátek procesu“, který by měl v příštích měsících pokračovat. „Stanovení stropu na lednových úrovních je pro trh v současnost­i dostačujíc­í,“řekl Nuajmí.

Podle Mezinárodn­í energetick­é agentury (IEA) vytěžila v lednu Saúdská Arábie denně asi 10,2 milionu barelů, a Rusko dokonce 10,9 milionu barelů ropy, což je nejvíce od rozpadu Sovětského svazu. Podle odhadů by však ruská produkce za letošní rok neměla překonat celkovou těžbu za rok 2015.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia