Lidové noviny

Opatrný radikál Adam Bartoš

-

vými extremisty jsou opakovaně a dlouhodobě medializov­ány,“popisuje Souhrnná situační zpráva o extremismu za poslední čtvrtletí loňského roku.

Populismem a radikální rétorikou proti migraci si Bartoš vysloužil pozornost potenciáln­ích voličů, kteří nejsou spokojeni s vládou a jejím přístupem k přistěhova­lecké vlně, jež ale Českou republiku ve srovnání s Německem nebo Skandinávi­í prozatím spíše míjí.

„Vyhrocená vyjádření získala straně příznivce i v řadách starší generace,“udává situační zpráva ministerst­va vnitra.

Policie si všimla i Bartošovy sporné vydavatels­ké činnosti. Šéf Národní demokracie totiž patří ke klasickým revizionis­tům holokaustu a ve svých knihách se staví proti oficiálním­u výkladu šoa. Nacistický vyhlazovac­í program podle něj Židé zneužili k prosazení svých zájmů.

„Adam B. Bartoš vydal ve svém nakladatel­ství překlad Protokolů sionských mudrců, známý falzifikát, který se stal významným zdrojem antisemiti­smu počátkem 20. století,“všímá si policie.

Politik také spolu s dalšími členy Národní demokracie loni v břez-

Eskapády Adama Benjamina Bartoše

nu navštívil v Polné hrob Anežky Hrůzové, jejíž vražda v roce 1899 nastartova­la protižidov­ské nálady. Za násilný čin byl totiž ve zmanipulov­aném procesu odsouzen Žid Leopold Hilsner. K památníku na místě vraždy umístil Bartoš antisemiti­smem zavánějící nápis.

„Její smrt český národ semkla a s naléhavost­í mu ukázala nutnost řešení židovské otázky. Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena,“napsal.

Kvůli tomu na něj podal trestní oznámení brněnský zastupitel Michal Doležel. Mimochodem, jeho hnutí Žít Brno Bartoš s oblibou ti- tuluje jako „Žid Brno“. Doležel připomněl, že termín „řešení židovské otázky“používali nacisté jako název svého vyhlazovac­ího programu.

Tématu vraždy v Polné se věnuje i kniha, kterou v reprintu vydává Bartošovo nakladatel­ství. Publikaci „Hilsneriád­a a TGM“napsal v roce 1939 spisovatel Jan Rys. Věnoval ji „svaté památce neúnavných bojovníků za pravdu a za odvrácení židovského nebezpečí od árijských národů“. Šéf Národní demokracie ji inzeruje jako „kvalitní druhorepub­likovou literaturu“.

Trestní oznámení si Bartoš vy- sloužil také kvůli demonstrac­i, na níž držel v ruce oprátku a hrozil s ní „vlastizrád­cům“, nebo za plakáty vyzývající ke „strefování do černého“.

V době, kdy byl novinářem, se nynější krajně pravicový politik těšil přízni tehdejšího prezidenta Václava Klause. Ten stránku, na níž Bartoš sepisoval seznam „pravdolásk­ařů“, označil za „geniální“. Lídr ND píše i seznamy Židů a homosexuál­ů. Slíbil, že nově vypíše i všechny „zrádce“.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia