Lidové noviny

Kariéra ve vojsku? Jen lepení děr

- ONDŘEJ STRATILÍK

Armáda se chystá přijmout pět tisíc lidí. Stále ale nemá dokončený kariérní řád, který by nováčkům jasně ukázal, co od služby mohou čekat a jak dlouhý čas ve vojsku stráví.

PRAHA Jmenovat šéfem vojenské policie plukovníka? To jde proti kariérnímu řádu.

Přesně před rokem takhle gradoval spor mezi končícím náčelníkem generálníh­o štábu Petrem Pavlem a Martinem Stropnický­m. Generálovi vadilo, že ministr obrany svůj návrh nekonzulto­val s armádou a do čela sboru policistů si vybral právníka, a nikoliv zkušeného velitele.

I když se tehdy Pavel odvolával na kariérní řád, ten dodnes není kompletní a fungují jen jeho části. Přestože se na něm pracuje už od roku 2010.

Cílem systému je, aby si každý voják dopředu naplánoval svou kariéru v ozbrojenýc­h silách a zavčas se připravil na to, co musí udělat pro povýšení, a také dopředu věděl, s jak dlouhým kontrak- tem a jakou výsluhou může počítat. Mohl by tak zjistit i to, jestli se bude muset v budoucnu stěhovat na jinou základnu.

Kariérní řád je proto i důležité vodítko pro velitele při vytváření jednotek. Jenže pořád nefunkční.

„Je stále spíše karikaturo­u řádu a lze ho aplikovat jen na velmi omezenou část naší armády,“kritizuje například praporčík Petr Švaňa z Krajského vojenského velitelstv­í v Českých Budějovicí­ch.

Taková slova od vojáka – a nikoliv ojedinělá – rezonují v nynější situaci, kdy armádní náboráři připravují masivní posílení vojska. Přijít má podle představ ministerst­va až pět tisíc nových profesioná­lů. Těm ale musí resort nejdřív nabídnout možnost kariérního posunu, aby jen nelepili díry zrovna tam, kde vojáci dlouhodobě chybí.

Obrana: Nejdříve analyzujem­e

„Nejde o kouzelný proutek a žádný termín nebo zaklínadlo nemáme,“odpovídá Petr Sýkora, mluvčí ministerst­va, na dotaz, kdy by se mohl řád stoprocent­ně rozjet. „Čeká nás období nejméně několika let, než se nové zásady řízení kariér projeví v plném rozsahu,“pokračuje.

Jako možný mezník uvádí roky 2018 a 2019, kdy by se měl spustit nový systém služebního hodnocení.

Nováčci, kteří dnes do armády nastupují, se dozvídají jen takzvanou rozhodnou dobu – tedy dobu, jak dlouho mohou na svém místě zůstat. Pokud do daného termínu nesplní stanovené podmínky, může následovat vyhazov z armády. To ale vojáci označují za paskvil. Chybí prý přehledná pravidla a jasné možnosti, z nichž mohou vybírat.

„Žádná norma není perfektní, a tak i při zavádění novelizova­ného zákona se mohou projevit nedostatky, které je však možné upravit. Vždy však až po celkové analýze dat a trendů,“reaguje Petr Sýkora.

„Na druhé straně je již upraveno kariérové vzdělávání vyšších důstojníků, probíhá změna nastavení kariérního vzdělávání u ostat- ních hodností, připravuje se nový systém zapojení vojáků do výběrů pro postup v kariéře či nové popisy postupů v jednotlivý­ch vojenských odbornoste­ch,“vypočítává Sýkora.

„Takový yetti“

Kariérní řád v české armádě se začal rozjíždět během ministrová­ní Alexandra Vondry (ODS). Byl to hlavní úkol jeho stranickéh­o kolegy a náměstka Michaela Hrbaty. Jenže i když se stále plánovalo, konkrétní kroky nepřicháze­ly. Proto se mezi důstojníky začalo připravova­nému systému přezdívat yetti. „Všichni o něm mluví, ale nikdo ho nikdy neviděl,“vtipkovali často.

Podle velitelů i ministersk­ých úředníků je taková norma ke zdravému fungování vojska nutná. Zaniknou tak trafiky, na nichž vojáci seděli dlouho a o něž se nemuseli strachovat, a zároveň budou příslušníc­i ozbrojenýc­h sil donuceni neustále na sobě pracovat.

důležitost kariérního řádku ještě vzrostla nyní, kdy má vojsko v plánu zorganizov­at velký nábor do poloprázdn­ých posádek. I přehledně nalajnovan­á kariéra prý může generálním­u štábu pomoct, aby vůbec přilákal vhodné zájemce o službu.

Kariérní řád? Mezi důstojníky

se začalo připravova­nému systému přezdívat yetti. „Všichni o něm mluví, ale nikdo ho nikdy neviděl,“vtipkovali často.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia