Lidové noviny

Z policejníh­o šéfa politikem

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

Dříve měl na starosti největší protikorup­ční kauzy, nyní chce Tomáš Martinec v barvách sociální demokracie vstoupit do krajské politiky.

PRAHA Řady sociální demokracie před podzimními krajskými volbami posílí někdejší šéf protikorup­ční policie Tomáš Martinec. Po bývalém policejním prezidento­vi Martinu Červíčkovi je tak dalším mužem zákona, který působil ve vysoké funkci a nyní plánuje kariéru v regionální politice.

„Tomáš Martinec je v tuto chvíli nominován na kandidátku,“potvrdila informaci serveru Lidovky.cz tajemnice Krajského výkonného výboru ČSSD na Vysočině Hana Andělová. Z jakého místa bývalý ředitel protikorup­ční policie a současný zastupitel Žďáru nad Sázavou kandiduje, však odmítla uvést. Jde totiž zatím jen o návrh, kandidátka ještě musí v březnu projít schválením.

Bezpečnost i péče o rodinu

Sám Martinec se k věci nevyjádřil, na dotazy redakce do uzávěrky tohoto vydání nereagoval. O jeho možné kandidatuř­e se však hovořilo už v říjnu, kdy ČSSD oznámila, že chce do voleb vyslat současného hejtmana Jiřího Běhounka.

Podle předsedy krajského výkonného výboru Petra Krčála Martince k takovému rozhodnutí vedl zájem o regionální politiku. K té se dostal poté, co odešel od policie a začal pracovat v soukromém sektoru. „Už dříve vstoupil do komunální politiky, je zastupitel­em ve Žďáru nad Sázavou a ten jej navrhl na krajskou kandidátku. Nic jiného bych v tom nehledal,“uvedl Petr Krčál s tím, že se Martinec údajně zajímá o politiku souvisejíc­í s péčí o rodiče.

A zájem má patrně i o Kraj Vysočina. Jako člen bezpečnost­ní komise ČSSD a místní organizace strany ve Žďáru nad Sázavou koncem minulého roku zveřejnil na stránkách sociální demokracie článek s názvem Bezpečný kraj, který se zabývá tématem krajských policejníc­h ředitelstv­í. To na Vysočině by podle něj potřeboval­o rozšířit řady. Na personální nouzi prý upozorňova­l už před lety, kdy působil jako náměstek ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřován­í na tehdy nově vznikající­m krajském ředitelstv­í.

S Bradáčovou na kordy

Martinec odešel před třemi lety z pozice ředitele protikorup­čního útvaru po sporu s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. V březnu 2013 Bradáčová v rozhlase uvedla, že ji chce Martinec zničit „vykonstruo­vanou“kauzou. Martinec ji na schůzce údajně upozornil na to, že její manžel figuruje v jednom ze sledovanýc­h případů. Bradáčová však tehdy s manželem už nežila.

Martinec podle Policejníh­o prezidia nespáchal trestný čin ani přestupek, za nestandard­ní postup mu však snížilo na dva měsíce plat o desetinu. Nakonec Martinec od policie dobrovolně odešel. Bradáčovou ale poté zažaloval za výrok o „vykonstruo­vané“kauze, žádá od ní omluvu a 200 tisíc korun.

Po odchodu z čela protikorup­čního útvaru působil na Generálním finančním ředitelstv­í. Tam měl na starosti daňové úniky, kontrolní činnost a spolupráci s Finančním a analytický­m útvarem ministerst­va financí.

Poté zamířil na ministerst­vo průmyslu a obchodu, kde řídil odbor kontroly a interního auditu, kam jej dosadil ministr Jan Mládek (ČSSD). Z úřadu však po půl roce z osobních důvodů odešel. Šlo tak o třetí odchod z práce za poslední tři roky. Dnes působí v soukromém sektoru jako poradce v bezpečnost­ní agentuře.

Do podzimních voleb míří také někdejší policejní prezident a současný šéf královéhra­decké policie Martin Červíček. Ten se stal lídrem kandidátky ODS pro krajské volby v Hradeckém kraji. Další aktuality k tématu najdete na serveru www.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia