Lidové noviny

Právník Bělohlávek brání svůj průkaz

Advokátní komora prošetřuje činnost svého vlivného člena. Stížnost podal uhlobaron Antonín Koláček

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Psal se červen 2015, když kontrolním­u oddělení České advokátní komory přistála na stole stížnost na jednoho z jejích nejvlivněj­ších členů: prof., prof. zw., Dr. et Mgr. Ing. Alexandra Bělohlávka, dr. h. c. Tím, kdo si na činnost pražského advokáta stěžoval, byl uhlobaron Antonín Koláček.

Někdejší hlavní postava společnost­i Mostecká uhelná (MUS) se domnívá, že Bělohlávek, důležitý v privatizac­ích MUS či OKD, nechránil jeho zájmy a porušoval tak zákon i advokátní předpisy. To naznačují i dokumenty, které mají LN k dispozici.

Na obou stranách barikády

Pro pochopení sporu, kvůli kterému nyní Bělohlávek musí bránit svou advokátní průkazku, je třeba vrátit se do období let 2007 až 2009. V té době advokát pro majitele tehdejší Mostecké uhelné (Koláček, Luboš Měkota, Petr Pudil a Vasil Bobela) vyprojekto­val akcionářsk­ou strukturu tak, aby se lukrativní­ho podniku nedotklo vyšetřován­í švýcarské policie, která v dané době šetřila privatizac­i severočesk­ých dolů. Manažeři se totiž obávali, že pátrání detektivů sníží hodnotu MUS, o kterou byl tenkrát na trhu zájem.

A tak se Koláček s Měkotou stáhli do pozadí, předali do správy své podíly Pudilovi s Bobelou a za oponou měli přečkat policejní bouři, než se situace uklidní a oni se znovu do akcionářsk­é struktury dolů budou moci vrátit. Anebo v případě prodeje MUS dostat sumu odpovídají­cí hodnotě jejich celkem 80procentn­ího podílu.

Události však nabraly jiný směr. Nejdříve v roce 2010 Mosteckou ovládl finančník Pavel Ty- kač. Koláček je přesvědčen­ý, že Pudil s Bobelou mu z té doby dluží čtyři miliardy korun. Co hůř, v říjnu 2013 byli Koláček a spol. nepravomoc­ně odsouzeni za privatizac­i MUS.

Podle Koláčka trestní řízení ve Švýcarsku mohlo pokračovat jen kvůli Bělohlávko­vi a jeho doporučení­m. Stěžejní radou dle Koláčka bylo, aby společnost Mostecká uhelná (v té době ještě ve vlastnictv­í stíhaného Koláčka) do vyšetřován­í vstoupila coby poškozená strana. Kdyby totiž švýcarské orgány nenašly subjekt, který by přihlásil vzniklou škodu (vzniklou z privatizac­e dolů na konci 90. let), proces v Bellinzoně by se pravděpodo­bně zadrhl.

„Byl to pan Bělohlávek, kdo připravova­l pro všechny vlastníky MUS mnoho právních dokumentů a právních situací, ze kterých jsme nakonec vyšli já a Luboš Měkota jako poškození. Přitom právník ze zákona nesmí zastupovat protistran­y smluvních vztahů,“řekl včera LN Koláček.

Kontrolní rada advokátní komory však loni v září stížnost smetla ze stolu. „Z vyjádření advokáta Alexandra Bělohlávka a šetřením vaší stížnosti bylo zjištěno, že jmenovaný advokát na úvod uvedl, že vás osobně právně nezastupov­al, nikdy nebyl vybaven žádnou vaší plnou mocí a nikdy vám neúčtoval žádnou odměnu za právní služby,“píše se ve vyjádření advokátní komory.

Tento výsledek Koláčka popudil, takže se na komoru obrátil znovu. Nabídl jí dokumenty, které mu mají dát za pravdu. Kontroloři vzá- pětí Koláčka informoval­i, že jeho opakovanou stížnost prošetří.

Koláčkovy dokumenty

Na dotaz, zda byl Koláček Bělohlávko­vým klientem, podnikatel a praktikují­cí buddhista odpověděl: „Ano, samozřejmě. Jeho klienty jsme byli já, Luboš Měkota, Petr Pudil, Vasil Bobela, naše anstalty, které v Liechtenst­einu zakládal, a také Mostecká uhelná společnost.“

O tom, že Bělohlávek majitelům tehdejší MUS právně radil, svědčí i dokumenty, které mají LN k dispozici. Například dopisy Bělohlávka Koláčkovi a spol. ze srpna 2007, v nichž právník informuje o vyřízení plné moci pro partnerské advokáty ve Švýcarsku.

Sám Bělohlávek na dotazy týkající se kontroly v advokátní komoře do uzávěrky tohoto vydání neodpovědě­l.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia