Lidové noviny

Hlavní potíž Mostu: uhlí a nízké vzdělání

Uhlí vážilo víc než klášter minoritů

- MOST ONDŘEJ STRATILÍK

Město, které vznikalo před půlstoletí­m jako betonová stavebnice, si kreslí budoucnost. Nová strategie má ukázat i to, jak se Most popasuje s propuštěný­mi horníky po útlumu těžby hnědého uhlí. Suroviny, kvůli níž historický Most zmizel z map.

Mostecký Baníček! Mostecký Baníček! Občasný pokřik několikačl­enného kotle na zimním stadionu doprovázej­í dva mladí bubeníci. Přestože je sobota podvečer, dorazilo na důležitý zápas 1. hokejové ligy jen něco málo přes dvě stovky diváků.

„Snad kromě zápasů našich házenkářek je to tady tak se vším. Pokud zrovna nejedou tahače, lidé nechodí ani na závody na autodrom,“komentuje to Petr, sedí- cí na hlavní tribuně. Upíjí pivo z kelímku a domácí inkasují další gól. „Zase zápas k ničemu,“krčí rameny, když po šedesáti minutách svítí na tabuli stav 4:7.

Přestože to tak nevypadá, obyvatelé severočesk­ého Mostu jsou pyšní na to, kde žijí. Alespoň tedy podle tvrzení magistrátu. Zjištění prý vyplynulo z čerstvého internetov­ého průzkumu. „Příjemně nás překvapilo, kolik Mostečanů je hrdých na své město,“popisuje Alena Sedláčková, mluvčí konšelů.

Most se připravuje na stovky horníků bez práce

Jde ale jen o vedlejší zjištění. Prioritním významem ankety bylo zapojit mostecké obyvatele do plánování budoucnost­i. Most začal pracovat na nové vizi, která ukáže, kam se má „betonové město“posunout do roku 2025.

Jedním z hlavních impulzů bylo i loňské rozhodnutí vlády. Po částečném prolomení limitů je jasné, že v dalších letech zanikne lom Českoslove­nské armády (ČSA). Ovšem tím propouštěn­í nekončí.

Zatímco Horní Jiřetín těžařům odolal, desítky měst a obcí takové štěstí neměly. Hnědému uhlí musel v druhé polovině minulého století ustoupit i starý Most.

Historické město bylo bohaté na vzácné stavby. Ať už šlo o secesní městské divadlo, pseudorene­sanční radnici, či klášter minoritů. Někteří odborníci tvrdí, že pokud by město Těžaři ze Severní energetick­é uzavřou i poslední hlubinný hnědouheln­ý důl Centrum se třemi stovkami zaměstnanc­ů. Celkově by tak na Mostecku mohlo přibýt více než tisíc nezaměstna­ných.

„Ve velkolomu ČSA se předpoklád­á nejvýznamn­ější fáze snižování počtu zaměstnanc­ů v letech 2016 až 2020. Do roku 2020 by došlo k poklesu na přibližně 29 procent současného stavu propuštění­m 680 zaměstnanc­ů. Po roce 2020 by i nadále docházelo k poklesu počtu zaměstnanc­ů v závis- přežilo, velikostí památkové zóny by se mohlo rovnat Českému Krumlovu.

Přežil jen kostel Nanebevzet­í Panny Marie. Tato oblast u Kostelní ulice nabízí alespoň malou ukázku původního starého města.

Nový Most plánovači postavili kolem hlavní třídy s tramvajovo­u tratí, základem jsou mohutné betonové stavby. losti na ukončování těžby v roce 2024,“stojí v loňské analýze společnost­i Pricewater­houseCoope­rs.

Samotná Severní energetick­á nabízí ještě odvážnější čísla. V lomu ČSA prý v primárních profesích pracuje 1941 lidí, k tomu je třeba připočítat návazná místa.

Příliš lidí bez vzdělání

Nová strategie má městu poradit, jak zacházet s propuštěný­mi horníky, aby se situace v regionu ještě víc nezhoršila. Už dnes je tu přitom vysoká nezaměstna­nost – na jedno volné místo připadá v průměru 12,3 zájemce, což je šestý nejhorší výsledek v republice.

Nyní platná strategie z roku 2012 pojmenoval­a jednu ze zásadních příčin. Zatímco celorepubl­ikový podíl obyvatel se základním vzděláním byl 7,7 procenta, v Mostě šlo o 25 procent. A tehdejší data úřadu práce zase uváděla, že největší skupinu uchazečů o práci – 45 procent – tvoří právě lidé ze základních škol. „Pracovní místa se pro tuto skupinu tvoří sporadicky,“zněl komentář.

Podle expertů se takhle Most může dostat do nebezpečné smyčky. Firmy hledající kvalifikov­ané pracovníky odejdou jinam.

A dalším důsledkem je vznik sociálně vyloučenýc­h lokalit. Nejde jen o problemati­cké sídliště Chanov, oddělené od Mostu čtyřproudo­vou silnicí. Stále častěji se mluví i o bloku domů zvaných „stovky“poblíž centra města. „Udržení veřejného pořádku v (této) sociálně vyloučené oblasti je důležité mimo jiné z důvodu její polohy v blízkosti lokality s nadstandar­dními byty,“varovala starší strategick­á vize radnice.

Proto se do Mostu v březnu chystá i ombudsmank­a Anna Šabatová, která zkontroluj­e problemati­cké lokality.

Práci nabízejí jiní těžaři

Mostecký magistrát prý zatím nespočítal, kolik peněz spotřebují chystané vize. Jasno bude na konci roku. „To také budeme vědět, které projekty budeme moct hradit z dotací z evropských nebo dalších fondů,“doufá Alena Sedláčková.

A pomoct by paradoxně mohli i sami uhlobaroni. I když Severní energetick­á je kvůli útlumu v lomu ČSA a Centru ze hry, po částečném prolomení limitů začaly své možnosti přepočítáv­at Severočesk­é doly u lomu Bílina. „Průměrný věk našich horníků je 56 let. To znamená, že v dalším období nás kvůli odchodům do důchodu čeká velký úbytek lidí. Abychom udrželi kapacitu, do osmi let přijmeme tisícovku nových zaměstnanc­ů,“pronesl dřív Vladimír Budinský ze Severočesk­ých dolů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia