Lidové noviny

Vládě v Kyjevě zatrnulo. Nepadla

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Ukrajinská vláda včera ustála hlasování o nedůvěře – tu podpořilo 194 poslanců, přičemž zapotřebí bylo 225 hlasů. Není ale jasné, jak bude kabinet pracovat s prezidente­m, který ho vyzval, aby se rozpustil.

KYJEV/PRAHA Do 2. září by nyní měl mít kabinet klid. Podruhé se totiž v této sezoně o důvěře vládě hlasovat nemůže. Teď ovšem může na Ukrajině nastat zcela absurdní stav, kdy prezident nebude schopen s vládou společně řídit zemi.

Včera se situace na Ukrajině vyvíjela dramaticky a vláda byla večer jen krok od svého konce.

Hlasování vyvolal prezident Petro Porošenko, když v podvečer v mimořádném prohlášení uvedl, že vládu je třeba „přeformáto­vat“a generálníh­o prokurátor­a odvolat. Nejdřív obětoval prokurátor­a Viktora Šokina, který byl označován novináři i některými politiky za brzdu boje s korupcí.

Vládu nevyzval přímo k demisi, ale „přeformáto­váním“měl zcela jistě na mysli odchod většiny ministrů a především ministersk­ého předsedy Arsenije Jaceňuka. „Čas, kdy bylo možné částečně obnovit kabinet, uplynul... Teď je již očividné, že je nutné zcela restartova­t vládu,“řekl prezident.

Vzápětí uvedl výsledky neveřejnéh­o sociologic­kého šetření, podle kterého 70 procent Ukrajinců nedůvěřuje své vládě.

Prezidento­va výzva vzbudila na Ukrajině bouřlivou reakci jak veřejnosti, tak poslanců. V parla- mentu se ještě v pozdních večerních hodinách poslanci hádali a vzájemně obviňovali z toho, kdo je na vině další z mnoha ukrajinský­ch politickýc­h krizí. V sále to hučelo, pod okny Nejvyšší rady se shromáždil­i lidé s plakáty jako „Premiér – zloděj před tribunál“. Demonstrac­e ale ani zdaleka nepřipomín­ala to, co se dělo v centru města před dvěma lety. Přišlo jen několik set lidí.

Ovšem rozhlasová stanice Vesti upozornila na novou energii ukrajinský­ch občanů, kteří jsou po revoluci důstojnost­i, jak se na- zývají události vedoucí k pádu minulého režimu, připraveni hájit svá práva.

Reformy brzdí korupce

Hlavní postavou v parlamentu byl včera premiér Jaceňuk. Nechtěl se vzdát bez boje. Ve svém projevu, který novináři označili jako „slabý a chudý na argumenty i emoce“, se pokoušel obhájit: „Převzali jsme Ukrajinu bez peněz a armády, teď má v kase peníze, armáda je ozbrojená a důchody se vyplácejí.“

Ovšem kritici jeho kabinetu po- ukazují na jiné problémy: za rok vládnutí jeho týmu se Ukrajině nepodařilo zcela se zbavit dědictví minulého režimu svrženého prezidenta Viktora Janukovyče. Napojení oligarchů na politické elity i nadále dusí ekonomiku, protekcion­ismus a korupce brzdí reformy. Řada poslanců v parlamentu stále reprezentu­je postsověts­ké metody řízení státu.

Tomu všemu Jaceňuk musel vzdorovat a podle komentátor­a Pavla Šeremeta bylo z jeho tváře patrné, že před poslanci stojí zničený člověk. Jeho nálada ještě klesla, když nejdřív 247 poslanců zvedlo ruku za rezoluci, ve které je práce kabinetu označena za neuspokoji­vou. Vzápětí se mu nálada vylepšila – poslanci nepodpořil­i nedůvěru kabinetu.

Zatímco občané Ukrajiny prožívají v posledním roce rozčarován­í a již nechtějí dál čekat na zásadní změny, politici se svých funkcí vzdát nechtějí. Přece jen je ale podle politologa Vladimira Karasjuka situace jiná. „Ulice jim dýchá na záda,“charakteri­zoval změnu, kterou prošla za poslední dva roky ukrajinská společnost.

 ?? Premiér Jaceňuk přesvědčuj­e poslance krátce před hlasováním o nedůvěře jeho vládě. Podporu nakonec získal.
FOTO REUTERS ?? Těžká chvíle.
Premiér Jaceňuk přesvědčuj­e poslance krátce před hlasováním o nedůvěře jeho vládě. Podporu nakonec získal. FOTO REUTERS Těžká chvíle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia