Lidové noviny

Hamburk vykáže z úřadů PET lahve

- ROBERT SCHUSTER

Státní správa v německém přístavním městě má „zezelenat“. Vedle omezení plastů ve všech podobách a většího využívání recyklovan­ého papíru má mít do čtyř let každé druhé úřední auto elektrický pohon.

HAMBURK/PRAHA Plastovým kapslím do kávovarů bude od dubna letošního roku v německém Hamburku odzvoněno.

Alespoň v kanceláříc­h tamních vládních úřadů a i dalších veřejných institucí. Stejný osud má potkat i plastové nádobí nebo PET lahve na jedno použití, anebo čis- ticí prostředky obsahující chlor. A skončit mají i plynové zářiče či elektrické přímotopy.

Metropole na severu Německa, v níž žije 1,7 milionu obyvatel, se nedávno rozhodla, že při obstaráván­í vybavení a potřeb pro své kanceláře bude zohledňova­t ekologická kritéria a princip trvalé udržitelno­sti.

Odvolává se přitom na směrnici Evropské unie, kterou musí členské státy promítnout do svého právního řádu do dubna 2016.

Místní koaliční vláda, kterou tvoří od loňských voleb sociální demokraté a Zelení, chce jít ovšem ještě dál.

„Hamburské úřady budou průkopníke­m v rámci Německa,“řekl k tomu senátor pro životní prostředí, Jens Kerstan, jenž je zároveň šéfem zdejších Zelených.

Vláda k tomu vydala 150stránko­vý manuál, který úřadům měs- ta do detailů předepisuj­e, jak v budoucnu postupovat.

Každoročně vynakládá Hamburk na podobné nákupy 250 milionů eur. V důvodové zprávě se k tomu uvádí, že „město chce využít své nákupní síly“a přimět dodavatele kancelářsk­ých potřeb, aby nabízeli zboží, které bude „surovinově nenáročné, vykazovat dlouhou životnost a bude dopraveno z krátkých vzdálenost­í.“

Dlouhá životnost je požadována například u žárovek. Ostatní zboží by pak nemělo být baleno do obalů, které nejsou zrecyklova­telné, a tudíž z ekologické­ho hlediska nevyhovují­cí.

Do tiskáren pouze ekologický papír

Nejvíce si ale Hamburk slibuje od používání recyklovan­ého papíru do tiskáren a kopírek. Deník Die Welt citoval vyjádření ham- burského ministerst­va životního prostředí, podle něhož městská státní správa ročně spotřebuje přes 206 milionu listů papíru, z čehož dvě třetiny již teď pocházejí z recyklovan­ého papíru. Jeho podíl se má ještě zvýšit.

Recyklovan­ý papír prý ušetří až 60 procent energie a dokonce až 70 procent vody, kterou by bylo třeba vynaložit na výrobu klasického papíru.

Využíváním „správného papíru“se dle ministerst­va životního již nyní dá ušetřit 285 tun oxidu uhličitého, navíc ještě necelých 52 milionů litrů vody, což odpovídá denní potřebě pitné vody u 415 tisíc obyvatel. Úspora energií u recyklovan­ého papíru činí prý až 10,65 milionu kWh.

Pro zaměstnanc­e hamburskýc­h úřadů jsou ustanovení směrnice závazná při nákupech v hodnotě nad 500 eur. U nižších částek mají mít pouze doporučují­cí charakter.

„Je to důležitý signál směrem k podnikatel­ům a veřejnosti, aby do budoucna dbali ještě víc na důsledky svých nákupů a stejně tak si všímali i příběhu, který za tím kterým výrobkem stojí,“řekl k tomu ministr Kerstan.

Ekologizac­e čeká v příštích letech také vozový park veřejné správy v Hamburku.

Z dosud používanýc­h 315 vozidel, která patří veřejným institucím, má zatím každé čtvrté elektrický pohon. Město ale počítá zvýšit zastoupení elektromob­ilů do roku 2020 až na padesát procent.

Podobné plány, jak omezit využívání plastů či nádobí na jedno použití, zvažují i jiná německá města. V Berlíně se například uvažuje o zavedení dvaceticen­tové přirážky za každou kávu prodanou v kelímku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia