Lidové noviny

Butrus-Ghálí, diplomat těžkých časů

- NEW YORK JIŘÍ SLÁDEK

Proslul jako znamenitý řečník i vyjednávač. Egyptský diplomat který před dvěma dekádami vytrvale zahlazoval vleklé spory mezi Organizací světových národů (OSN), v jejímž čele stál, a Spojenými státy, tedy největším finančním přispěvate­lem, včera zemřel v káhirské nemocnici. Bylo mu 93 let.

Jeho úmrtí včera oznámilo bez bližších podrobnost­í newyorské sídlo OSN.

Butrus Butrus-Ghálí, narozený v rodině koptských křesťanů, stál v čele mezinárodn­í organizace

Butrus Butrus-Ghálí,

v letech 1992 až 1996. Byl přitom vůbec prvním Arabem v čele OSN.

Působil ve funkci v nejistých časech, kdy euforii z pádu komunismu rychle střídalo vystřízliv­ění. Občanské války a etnické spory zmítaly mnoha státy, kde se v první polovině 90. let drolila státní moc. Od Somálska a Rwandy až po bývalou Jugoslávii.

Od svého nástupu se snažil zvýrazňova­t roli OSN, která se zvětšila už před jeho nástupem: především v souvislost­i s první válkou v Zálivu v letech 1990–1991, kdy se podílel na udržování porozumění v řadách široké mezinárodn­í koalice, jež po válce dohlížela na plnění protiiráck­ých sankcí. To se mu dařilo se střídavými úspěchy, které provázely i jeho další působení.

Jeho pětileté funkční období kalí především skutečnost, že se OSN nijak výrazněji nezasadila o ukončení násilí ve Rwandě, jež vyústilo v genocidu. V roli pouhého diváka zůstala OSN rovněž ve vztahu ke krvavému konfliktu v Angole.

Dalšího funkčního období se už nedočkal: nebyl zvolen kvůli vetu Spojených států.

Důvodem byly především spory ohledně tehdejšího vojenského zásahu v Bosně a Hercegovin­ě. „Jsou země, kde je válka mno- hem horší,“překvapil tehdy mnohé západní politiky.

Taková slova byla pro mnoho kritiků zWashingto­nu nestravite­lná. Butrus-Ghálí byl pro ně synonymem všech neduhů světové organizace, její nerozhodno­sti.

V roce 1998 byl zvolen generálním tajemníkem Mezinárodn­í organizace francouzsk­y hovořících národů, kde plně využil jazykovou výbavu získanou v době svých pařížských studií.

Patnáctičl­enná Rada bezpečnost­i OSN včera uctila památku zesnulého diplomata minutou ticha, uvedl venezuelsk­ý velvyslane­c při OSN, jehož země tento měsíc radě předsedá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia