Lidové noviny

Západ straší yperit v rukou IS

- MILAN ROKOS

Chemické zbraně mohli džihádisté získat v Sýrii, „zdědit“po iráckém režimu Saddáma Husajna nebo si je dovézt z rozvrácené Libye.

WASHINGTON/PRAHA Teroristic­ké hnutí Islámský stát (IS) vlastní chemické zbraně a neváhá je použít. To, o čem už měsíce spekulují evropské i americké tajné služby, se stalo faktem. Tento týden Organizace pro zákaz chemických zbraní potvrdila použití hořčičného plynu, tzv. yperitu, na severu Iráku. Nejmenovan­ý diplomat agentuře Reuters řekl, že šlo o první známý útok chemickými zbraněmi v blízkových­odní zemi od pádu diktátora Saddáma Husajna.

Laboratorn­í testy odhalily, že bojovníci IS použili yperit loni v srpnu, kdy bylo zasaženo 35 pešmergů jihozápadn­ě od Irbílu. Experti přitom už loni potvrdili využívání chemických zbraní v sousední Sýrii. Právě sklady zbraní režimu Baššára Asada mohly být zdrojem, odkud plyn džihádisté získali, míní diplomaté. To by znamenalo, že Asad nesplnil mezinárodn­í dohodu a v letech 2013 až 2014 nezlikvido­val všechny chemické zbraně.

O chemických zbraních v rukou extremistů z IS mluvil během Mnichovské bezpečnost­ní konference i šéf CIA John Brennan, který poskytl rozhovor televizi CBS. „CIA se domnívá, že Islámský stát může vyrábět menší množství chloru a hořčičného plynu,“ řekl Brennan. Na otázku, zda ho mohou islamisté vyvézt na Západ, přisvědčil: „Myslím, že potenciál je tu vždycky. Proto je tak důležité narušovat různé dopravní a pašerácké cesty, které používají.“

Vyrábějí yperit v Mosulu?

Islámský stát navíc může využít znalosti a dovednosti expertů a vojenských velitelů, kteří buď zběhli ze syrské armády, anebo dříve sloužili režimu Saddáma Husajna. Na schopnosti džihádistů upozornil v deníku The Guardian i expert na chemické a biologické zbraně Hamish de Bretton-Gordon. „Jsem přesvědčen, že hořčičný plyn, který používají v Iráku, si sami vyrábějí v Mosulu,“prohlásil s odkazem na město, které IS obsadil v létě roku 2014. Poukázal přitom na fakt, že mohou využít i odborníky z ropného průmyslu. Na další možný zdroj upozornil v lednu v rozhovoru pro egyptskou televizi Ahmad Kaddaf Al-Dam, bratranec bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího: „Není žádným tajemstvím, že v Libyi chemické zbraně byly a že byly propašován­y ven. Myslím, že zbraně v Sýrii pocházejí z Libye,“prohlásil bývalý činitel Kad- dáfího režimu. V minulosti se ale objevily i informace, že chemické látky dovezl IS z Turecka.

Plyn zvaný yperit se používal už v první světové válce (poprvé u města Ypres – odtud pochází název yperit). Už při menším styku s ním trpěli vojáci popálením očí, kůže a dýchacími problémy. Používat ho měl i výše zmíněný Husajn, například při masakru iráckých Kurdů v Halabdži v roce 1988. Plyn se kromě válek prakticky nepoužívá, proto ho v roce 1993 OSN zakázala.

Varování ale během konference přicházelo i od dalších prominentů: například francouzsk­ý premiér Manuel Valls řekl, že je přesvědčen, že Evropa zažije ještě další útok IS „velkého rozsahu“. Šéf britských tajných služeb GCHQ Robert Hannigan zase mluvil o nebezpečí kyberteror­ismu a upozornil na fakt, že džihádisté jsou „vzdělaní mladí lidé, kteří vyrostli na Západě“.

Rakka na dohled

Islámský stát se však v poslední době dostává pod stále větší vojenský tlak. Během Mnichovské bezpečnost­ní konference média informoval­a o postupu syrské armády k hranicím provincie Rakka. Režim Baššára Asada podporovan­ý Íránem a Ruskem se tak snaží předejít případné invazi Turecka či Saúdské Arábie na syrskou půdu, kterou vlády v posledních týdnech avizovaly.

Pád Rakky, kterou si džihádisté zvolili za metropoli samozvanéh­o chalífátu, by pro ně po ztrátě iráckého Ramádí znamenal další fiasko. Irácká armáda se chystá i na ofenzivu proti Mosulu.

 ?? Islamisté zařadili do svého arzenálu i nebezpečné chemické zbraně.
FOTO REUTERS ?? Bojovníci džihádu.
Islamisté zařadili do svého arzenálu i nebezpečné chemické zbraně. FOTO REUTERS Bojovníci džihádu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia