Lidové noviny

Bardi oblastní

-

Pro mě, kromě rodiny, divadlo znamenalo i znamená všechno.“V neděli 14. února, krátce po svých sedmasedmd­esátých narozeniná­ch, umřel herec Městského divadla v Mostě Stanislav Oubram. Byl padesát pět let u divadla, většinou na oblasti, věrný Mostu. Rodilý Pražák zažil slavnou éru ve staré budově divadla postavenéh­o v roce 1911 na stovkách pilířů v bažinách v královském městě Mostě. Mohl nasávat atmosféru kulturního rozmachu konce šedesátých let, oplodněnéh­o na severu Čech personami jako Emil Juliš, Josef Jedlička, Bohdan Kopecký. Likvidaci města rozmetanéh­o barbarsky do vzduchu kvůli hroudě uhlí. Hraní v malém loutkovém sálku kulturního domu Máj. Po letech v pražském angažmá v Divadle ABC opět návrat, teď už do panelových hradeb nového Mostu s obří budovou nového divadla.

Patřil ke generaci, která hltala každý kulturní poryv ve společnost­i, hlavně v literatuře. Sám psal, především s kamarádem Vlastimile­m Novákem, divadelní pohádky, a výborné. Miloval poezii, bravurně ji interpreto­val (byl respektova­ným rozhlasový­m hercem – natočil kolem dvou a půl tisíce pořadů). 28. ledna mu objevili rychle postupujíc­í nemoc, ještě 1. února hrál Jeronýma Scottu v Golemovi. 3. února měl hostovat v Praze se svojí parádní rolí Hokea Coleburna ve slavné hře Alfreda Uhryho Řidič paní Daisy, která měla premiéru v září loňského roku. Odvezli ho do divadla na prostorovo­u zkoušku, ale nešlo to. Druhý den jel do nemocnice.

Člověk si na osobních příbězích bardů regionální­ch divadel znovu uvědomí, že pojmy jako služba a láska k divadlu nejsou frází. Na tyto scény se občas lidé dívají mezi prsty, jako na provinční. Jejich smysl vyvstává přitom zrovna na Mostecku, v prostředí, kde velkorypad­la dolů ohlodala krajinu i kulturní paměť. Na oblastních jevištích – mimo pozornost televizníc­h kamer i popularitu a příjmy seriálovýc­h herců – podávají večer co večer desítky výborných herců skvělé výkony. Stanislav Oubram se vyznal docela jasně: „Protože divadlo je zázrak a s kolika zázraky se člověk setkává?“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia