Lidové noviny

Cenu Grammy má i expreziden­t Carter

-

Nepříliš povedený ceremoniál letošních hudebních cen Grammy zachránily pocty zesnulým osobnostem Davidu Bowiemu či Lemmymu Kilmistero­vi.

LOS ANGELES / PRAHA Mezi vítězi Grammy je letos také jednadevad­esátiletý bývalý prezident Jimmy Carter, který triumfoval v kategorii Nejlepší mluvené slovo. Oceněn byl za audioverzi své knihy A Full Life: Reflection­s at Ninety. Jednu sošku už má Carter doma, získal ji v roce 2007.

Roli favorita 58. ročníku Grammy potvrdil kalifornsk­ý raper Kendrick Lamar, který byl nominován v 11 kategoriíc­h. Nakonec získal pět trofejí, což byl rekord večera. Unikl mu však nejcennějš­í gramofonek za album roku – ten získala popcountry­ová zpěvačka Taylor Swiftová za desku s názvem 1989. Šestadvace­tiletá

David Bowie v podání Lady Gaga.

Swiftová se zapsala do historie coby první žena, které se povedlo cenu za album roku získat podruhé – předchozí úspěch slavila v roce 2009 s titulem Fearless. Kendrick Lamar se musel spokojit s cenou pro nejlepší rapové album. Své vystoupení si užil v sociálně apelativní­m duchu: k přednesu kritické písně The Blacker The Berry si oblékl vězeňský mundúr a řetězy, které posléze odhodil a hymnickou skladbu Alright zarapoval obklopen africkými kmenovými tanečníky.

Taylor Swiftová zase při přebírání nejcennějš­í trofeje pronesla emotivní projev na téma ženského sebevědomí: „Všem ženám chci říct, že přijdou lidé, kteří se budou snažit podkopat váš úspěch nebo si přivlastni­t zásluhy za vaše úspěchy nebo vaši slávu... Nenechte se odsunout na vedlejší kolej.“Lidmi, jak se ukázalo, myslela zpěvačka rapera Kanyeho Westa, který se minulý týden v písni Famous prohlásil za strůjce její slávy: měl se o ni přičinit tím, že Swiftové v roce 2009 při udílení cen MTV sebral mikrofon.

Johnny Depp pro Lemmyho

Žabomyší rozměr večera naštěstí překročila například pocta Davidu Bowiemu, kterou předvedla Lady Gaga. V pestré choreograf­ii a v kostýmu připomínaj­ícím zpěvákovu androgynní stylizaci „muže z hvězd“vystoupila se směsí Bowieho hitů.

Zesnulého Lemmyho Kilmistera ze skupiny Motörhead připomněla formace Hollywood Vampires v hvězdném složení Johnny Depp, Alice Cooper a Joe Perry. Došlo i na další pocty osobnostem hudební scény, a nejen těm zesnulým: pro Lionela Richieho, který seděl v publiku, zazpívaly například Demi Lovatová či Meghan Trainorová.

Posledně jmenovaná zpěvačka byla vyhlášena objevem roku. Trainorová, která ve svém debutovém singlu All About That Bass bojuje proti kultu štíhlosti, celou svou děkovačku proplakala.

To však nebyl největší problém pondělního ceremoniál­u. Zklamáni byli například ti, kdo se těšili na vystoupení populární zpěvačky Rihanny – lékař jí totiž na poslední chvíli nařídil hlasový klid. A neblaze skončilo vystoupení britské megahvězdy Adele s písní All I Ask. Za problémy se zvukem mohl podle zpěvačky mikrofon, který spadl do klavíru. Časopis Rolling Stone soudí, že zpěvačka vyšla z technické lapálie se ctí, podle hudebního kritika deníku Los Angeles Times ale byla jindy intonačně přesná Adele takzvaně „pod tónem“. kul, čtk, reuters

 ?? Zpěvačka připomněla nedávno zesnulého umělce sérií jeho hitů.
FOTO REUTERS ??
Zpěvačka připomněla nedávno zesnulého umělce sérií jeho hitů. FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia