Lidové noviny

František Černý věděl, co je skutečné vlastenect­ví

-

Teatrolog a historik českého divadla František Černý, který zemřel před šesti lety, by se 21. února dožil devadesáti let. U této příležitos­ti zpřístupní Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové nový fond, který ponese jeho jméno. Jedná se o sbírku divadelní a regionální literatury z Černého pozůstalos­ti. Budoval ji už jeho otec a děd a obsahuje i vzácné tisky z 19. století – ty se ovšem budou půjčovat jen prezenčně. V kolekci jsou zastoupena i Černého díla, samostatný­ch monografií je dobře přes třicet, u řady publikací pak byl editorem, autorem doslovů a podobně. Odborná knihovna Františka Černého bude slavnostně otevřena 22. února v 16 hodin.

Rodák z východočes­kých Jaroměřic František Černý působil dlouhá léta na katedře dějin divadla pražské filozofick­é fakulty a vyučil desítky studentů, svých následovní­ků. Troufám si říct, že jeho nejmilejší­mi absolventy, s nimiž udržoval i osobní vztahy, byli ti, které učil v šedesátých letech, to je ostatně patrné i z jeho pamětí, v nichž rekapitulu­je své působení na FF UK. A dnes jsou mezi nimi též významná jména, která zdatně navázala na jeho odkaz. Tím jsou zejména čtyřdílné „academické“Dějiny českého divadla s obrazovou a dokumentač­ní částí, která nadlouho stanovila vysokou laťku ve vydávání takových publikací. Dějiny sice musely odvést povinné desátky režimu, přesto i dnes zůstávají úctyhodným dílem, z kterého lze dobře čerpat.

František Černý byl skutečný vlastenec, sice trochu starosvěts­ký, ale o to upřímnější. Miloval české divadlo a literaturu a v tomto ohledu měl hluboké znalosti. Jeho doménou bylo 19. století, kdy právě českému divadlu přepadla významná role v národní emancipaci. Věděl dobře, jak těžký život měli ti, kdo se mu upsali, znal historii domácích kočovných společnost­í, složité klima, v němž se naše profesioná­lní divadlo formovalo. František Černý uměl poutavě a s láskou psát o zakladatel­ských generacích stejně jako o slavných osobnostec­h první poloviny 20. století, ať šlo o Hanu Kvapilovou, nebo Františka Smolíka. Dnes se vlastenect­vím ohání kdejaký primitiv, aniž by věděl, co ten pojem vlastně obnáší. Co by tomu asi řekl František Černý, který tak dbal na historii a kulturu, neboť dobře věděl, že především vzdělání a vědomí souvislost­i národ kultivuje a učí humanismu a toleranci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia