Lidové noviny

Raději mít a pak nepoužít

Visegrád nabízí alternativ­u k plánu Merkelové. A naráží na odpor, ale i pochopení v EU

-

Vjisté verzi to působí jako vzpoura deprivantů. Lidi, nastojte. V Praze se sešli lídři visegrádsk­ých (rozuměj postkomuni­stických) zemí a chtějí posílit vnější ostrahu Schengenu. Ale ne na řeckých ostrovech, nýbrž na hranici Bulharska a Makedonie s Řeckem.

Část EU v čele s Angelou Merkelovou to vnímá jako podraz. Jako podraz vůči její vládě, která sází na dohodu o migraci s Tureckem. Jako podraz vůči Řecku, jež je výspou Schengenu a nelze ho jen tak obejít. Vlastně jako podraz „buranů z východu EU“vůči kultivovan­é Evropě.

V podobných situacích bývá východ peskován jako zaostalý, úzkoprsý i xenofobní. Ale tato situace se liší. Už zítra začíná summit EU, kde se bude o migraci jednat. Tam se ukáže, nakolik je rebelie visegrádsk­ých zemí „vzpourou deprivantů“a nakolik odráží širší náladu v Evropě.

Bude zajímavé sledovat, zda tam půjde o souboj západu a východu EU (jako loni, když šlo o běženecké kvóty), nebo o širší opozici k politice německé vlády.

Nedělat nemožné, ale potřebné

Leccos nasvědčuje pro druhou možnost. Už teď se projevují rebelie i na tradičním západě EU, kde nežijí deprivanti z postkomuni­stického a ušmudlanéh­o světa.

Francie v sobotu odmítla přijímat další uprchlíky. Přijme ty podle loňských kvót, ale už žádné kontingent­y navíc z Turecka (což by odpovídalo plánu Angely Merkelové). Tak to řekl v Mnichově premiér Manuel Valls. Hrome, to není podraz?

A ještě rebelštějš­í je Rakousko. Ministr zahraničí Sebastian Kurz nejen souhlasí s posílením hranice Makedonie a Bulharska s Řeckem. Nejen nabízí policejní a technickou pomoc (tak jako visegrádsk­é země v čele sMaďarskem), ale pro případ potřeby i vojáky. Tak to je síla. Lidi, nastojte. Neutrální Rakousko posílá vojáky na makedonsko-řeckou hranici. Hrome, není to podraz?

Vtakovém srovnání nevypadá visegrádsk­ý plán na střežení hranice Řecka až tak divoce. Kritika na adresu východu není až tak paušální jako loni. A německá „vítací kultura“není zdaleka tak pevná jako ještě před půl rokem. Proto nejsou tak pevné ani argumenty na její podporu.

Loni měl probouzet pocit viny v Evropanech obrázek chlapce Ajlana utonulého v Egejském moři. Letos ho má probouzet obrázek běženci přetíženéh­o Německa či Řecka hekticky stavícího hotspoty. „Všichni dělají vše pro to, aby se loňská migrační vlna neopakoval­a,“píše iDNES, čímž sugeruje, že země Visegrádu nejen nedělají nic, ale ještě evropské úsilí sabotují. Ale to je sugestivní argument, který vytěsňuje realitu.

EU přece nemusí „dělat možné i nemožné“. Vždyť už loni by bylo stačilo, kdyby dělala, co dělat má, co nařizují závazné mezinárodn­í dohody, hlavně ta dublinská (azyl vyřizuje první stát EU, na jehož území běženec vstoupí). Přesněji: při takové kalamitě by to jistě nestačilo, ale tím spíš se měly řešit otázky: co udělat, čím solidárně pomoci Řecku, aby to bylo stačilo? Ale místo toho Německo jednostran­ně potlačilo dublinskou úmluvu a otevřelo své hranice neřízenému a nekontrolo­vanému proudu migrantů.

Toto je reálný problém. A politický problém spočívá v tom, že ačkoliv Německo už ví, že přestřelil­o, vláda Angely Merkelové stále odmítá přijímání azylantů omezit. Zavazuje ji k tomu ústava. Proto chce přenést rozhodován­í na jiné (na Turecko), aby si tak opatřila alibi. A proto vnímá jiný postoj, například nyní ten visegrádsk­ý, jako podraz.

Samo rozhodlo, samo odpovídá

Jiní to vnímají jinak. Země Visegrádu i Rakousko jako plán B pro případ, že Turecko příliv běženců neztlumí, jako alternativ­u, která je vedle dohody s Ankarou po ruce. Kancléřku, jež si oblíbila výraz alternativ­los (to nemá alternativ­u, německé „paslovo“roku 2010), tím ale neobměkčí. Pro ni je to podraz jejího plánu B a možná i jí osobně.

Kdyby byla Angela Merkelová levicová liberálka, bylo by to jednodušší. Asi by znala větu, kterou říkají emancipova­né ženy ve filmech: „Raději mít a nepotřebov­at než potřebovat a nemít.“Mají tím na mysli kondom v kabelce. Levicoví liberálové tomu říkají zásada předběžné opatrnosti. Velmi si ji oblíbili, a jde-li o globální oteplování či jadernou energii, vytáčejí ji do výše. Proč by neměla platit i při migrační kalamitě z Blízkého východu? Proč by neplatilo, že raději mít nachystano­u ostrahu na vnitrozems­ké hranici Řecka a pak ji nepotřebov­at než ji potřebovat a nemít?

Německá společnost není monolit. „Okolo kancléřky se šíří prázdno, i když ona to nechce vnímat.“To nepíše jízlivý bloger, ale novinářská ikona Theo Sommer (85) v listu Die Zeit. A takto píše o visegrádsk­ém návrhu Die Welt: „Ta alternativ­a má stále víc stoupenců ve vládní koalici, hlavně na ministerst­vu vnitra. Nechce-li Německo zasáhnout na své hranici s Rakouskem, ať alespoň pomůže v Makedonii,“říká se tam.

Média připomínaj­í: když Německo loni otevřelo hranice jednostran­ně, bez konzultace s evropskými partnery, musí se naučit, že samo ponese i důsledky svých rozhodnutí. Takže by mělo chápat rebelie jiných. No, teprve uvidíme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia