Lidové noviny

„Buzerovat“a zavírat

Výklad práva patří soudům, nikoli plukovníků­m

-

Pokud stát chce, aby určité jednání bylo posuzováno jako trestný čin, musí toto jednání jako trestné definovat srozumitel­ným a zejména jednoznačn­ým způsobem. Dále musí takto definované jednání jako trestný čin i posuzovat a stíhat bez rozdílu. Právní stát nemůže postupovat ani v otázkách drogové kriminalit­y nahodile či měnit koncepci postupu podle toho, jaké volby se právě blíží a který voličský elektorát je aktuálně zajímavé oslovit. Nečtete věty umanutého novináře, ale rozsudek soudkyně Hany Chalupové. Táž soudkyně v souběžně konaném procesu poslala obžalované­ho podmínečně do vězení, neb pěstoval a vlastnil větší než malé množství drogy. Jsou to veledůleži­tá slova, která vykazují všechny aktivistic­ké plukovníky do patřičných mezí. A nejen v marginální kauze pěstitelů marihuany.

Malé opáčko: takzvané grow shopy roky prodávaly veškerý sortiment pro pěstování a užívání konopí. V listopadu 2013 však judikát Nejvyššího soudu v takzvané jilemnické kauze určil, že pokud někdo prodává a propaguje „komplexní sortiment“, dopouští se šíření a propagace toxikomani­e. Obchody na základě verdiktu odstranily knihy, letáky i veškerou propagaci užívání THC, některé přesunuly pryč i prodej semen. Vše se zdálo v pořádku. Hlavní obchodník se dokonce oficiálně optal policejníh­o prezidia, co smí prodávat, aby nepřekračo­val zákon. Jenže policie místo odpovědi (tedy určení, co považuje za trestné a co ne) vtrhla do obchodů. Stovky policistů pod vedením plukovníka Jakuba Frydrycha po celé republice zabavovaly semínka, zahradní substrát, květináče i peníze. Teď jim soudkyně řekla, že takto právní stát nemůže fungovat.

Zaprvé: přečetla pečlivě rozsudek Nejvyššího soudu. A připomněla, že krom „komplexníh­o sortimentu“(od semínek přes květináče až po kuřácké potřeby) je potřeba naplnit ještě podmínku propagace. „Jednou jedinou publikací by obžalovaná jen stěží mohla svádět jiného ke zneužívání jiné návykové látky.“Zadruhé: připomenul­a, že pokud obžalovaná své kroky konzultova­la s policií, neprodával­a žádnou propagační literaturu a semínka prodával separátní e-shop, nelze jí to přičíst k tíži (jak se snažil státní zástupce). Naopak, z přepisu telefonní komunikace vyplynulo, že se obžalovaná snažila „vyvarovat jakéhokoli­v jednání, které by mohlo být případně považováno za trestný čin“. Jenže police a státní zástupce tuto snahu paradoxně vykládali v neprospěch obžalované.

Listopadov­ý rozsudek soudkyně Chaloupkov­é včera potvrdil odvolací soud. Poučení je to pro všechny: „orgány“se nemohou chovat tak, že jednání roky běžné a legální se lupnutím v hlavě potentátov­ě stane trestným činem. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia