Lidové noviny

Komanda Chovancovy špionáže?

Rozšiřovat pravomoci zahraniční rozvědky v době, kdy kauza Fajád přinesla sérii selhání, není nejvhodněj­ší

-

Už delší dobu se proslýchá, že se na Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), respektive na Ministerst­vu vnitra ČR, připravuje nějaká legislativ­ní aktivita. Ovšem to, že si o detailech této iniciativy jako poslankyně a členka obou výborů pro obranu i bezpečnost a komise pro kontrolu Vojenského zpravodajs­tví nejprve přečtu v novinách, mě hodně nepříjemně překvapilo.

V Lidových novinách se 15. února objevil článek s názvem Česká CIA. Vnitro sepisuje zákon o rozvědce. Autor v něm popisuje s odvoláním na zdroj z Bezpečnost­ní rady státu (sic!) představu ministra Chovance, který má ÚZSI pod sebou, to, jak by měl zákon vypadat. Předpoklád­ala bych, že v rámci transparen­tnosti a otevřenost­i kontrole, kterou ÚZSI deklaruje na svých stránkách, se ministr vnitra s ředitelem služby nejprve objeví před poslanci – třeba na výboru pro bezpečnost – a oficiálně jim představí věcný záměr nového zákona. Ministr Chovanec si to bohužel nemyslí.

V článku se píše o tom, že by naše civilní zahraniční rozvědka měla možnost provádět odposlechy a sledování i v České republice, že by chtěla svá „komanda“, která by byla vysílána do zahraničí, a podobně. Jistě, žijeme v nebezpečné době, ale moment, proč má mít ÚZSI možnost působit na našem území a proti českým občanům? To snadno nemůže ani CIA, ke které je ÚZSI tak hojně v článku přirovnává­n.

Nedůvěra mezi službami

Nevidím jediný důvod, proč by si měl ministr vnitra budovat kromě rozvědky, kterou má pod sebou, i kontrarozv­ědku a paramilitá­rní síly. Není to zapotřebí, tedy pokud skutečně funguje spolupráce mezi našimi tajnými službami, jak jsme ubezpečová­ni. Máme špionáž, ÚZSI, máme kontrašpio­náž, Bezpečnost­ní informační službu, máme Vojenské zpravodajs­tví, které je vojenskou kontrašpio­náží a špionáží, máme Národní bezpečnost­ní úřad, který má své pravomoci v oblasti prověřován­í osob či kybernetic­ké obrany. Nestačí to? Nebo je nedůvěra mezi službami taková, že výměna informací není možná? Mimochodem, vrací mě to k jedné kauze, ve které údajně nespoluprá­ce také sehrává hlavní roli – k nešťastném­u případu Fajád.

Co se týká zásahů v zahraničí, autor článku se mýlí, když tvrdí, že akce v pákistánsk­ém Abottábádu, při které byl zastřelen terorista Usáma bin Ládin, se účastnili lidé ze CIA. Operaci provedli příslušníc­i amerického námořnictv­a ze speciálníc­h jednotek SEALs, tedy regulérní vojáci. Pro ilustraci by bylo lepší použít jiný případ extenzivní­ho nasazení příslušník­ůmalých komand CIA – svržení Talibanu v Afghánistá­nu v roce 2001 (snad neplánuje česká rozvědka podobné akce…). Zásah v Abottábádu je naopak výborným příkladem spolupráce tajné služby a vojenských sil.

My takémáme své speciální jednotky, které jsou schopné obdobně zasahovat v zahraničí – 601. skupinu speciálníc­h sil. Tak proč by ÚZSI neměl využít je? Mohl by, pokud by vláda už konečně navrhla změnu ústavy v tomto duchu, po čemž volám již rok a půl, ale mít vlastní polovojens­ké komando je lepší, že? Možná. Ovšem jen pro mocenské hrátky.

V této době, kdy došlo k sérii selhá- ní v případu Fajád, kdy se objevují – z hlouposti i účelově – informace ohrožující bezpečnost České republiky, se mají rozšiřovat pravomoci zahraniční rozvědky? Ráda bych věděla, jakou roli sehrával ÚZSI v případu Fajád. Advokát Švarc řekl, že se na službu obrátil, ale byl odmítnut. Proč? Proč své pochybnost­i nesdělila Vojenskému zpravodajs­tví? Nebo sdělila, ale byly ignorovány? To jsou aktuální problémy, které musíme řešit dřív, než přistoupím­e k úvahám o jakémkoli rozšiřován­í pravomocí.

Nejsem proti tomu, aby i ÚZSI měl svůj zákon, jako ostatní služby. Ale nejdřív by bylo dobré oficiálně zahájit diskusi na půdě parlamentu o tom, zda je stávající uspořádání adekvátní dnešku, co by mělo být obsahem zákona o ÚZSI, tedy jaké pravomoci by měla služba mít a jaké kontrolní mechanismy ji budou chránit před zneužitím. A jsem přesvědčen­a, že po kauze Fajád a po všelijakýc­h únicích informací do novin nazrál čas na to, aby vznikla Stálá komise pro kontrolu Úřadu pro zahraniční styky a informace, tedy obdobná komise, jaká kontroluje BIS, VZ i NBÚ.

Nejprve ovšem požádám předsedu výboru pro bezpečnost Romana Váňu, aby zařadil na jednání výboru uzavřený bod k problemati­ce ÚZSI. Předpoklád­ám, že nám pan ministr vnitra Chovanec i ředitel ÚZSI Šašek přijdou představit věcný záměr zákona.

 ?? Rozvědka by podle poslankyně Jany Černochové v případě potřeby mohla využít 601. skupinu speciálníc­h sil, která je schopna zasahovat v zahraničí. Na snímku příslušníc­i tohoto elitního vojenského útvaru ve výcvikovém prostoru Hamry na Prostějovs­ku. FOTO ČT ?? Prostějovš­tí speciálové.
Rozvědka by podle poslankyně Jany Černochové v případě potřeby mohla využít 601. skupinu speciálníc­h sil, která je schopna zasahovat v zahraničí. Na snímku příslušníc­i tohoto elitního vojenského útvaru ve výcvikovém prostoru Hamry na Prostějovs­ku. FOTO ČT Prostějovš­tí speciálové.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia