Lidové noviny

O jednom ryze antisemits­kém návrhu zákona

-

tvrtého února 2016 byl poslancům doručen návrh zákona (sněmovní tisk 713) „o zákazu halál porážek“. Celý jeho „vtip“spočívá v tom, že ačkoliv se veze na módní vlně antiislami­smu, kromě nadpisu pojem „halál“již dále v navrhované­m znění zákona nenajdeme.

Co v něm najdeme, je návrh změnit zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, v platném znění, novým § 5f, jehož název by zněl „Porážení zvířat pro potřeby církví a náboženský­ch společnost­í, jejichž náboženské obřady stanoví zvláštní metody porážky zvířat“.

Vlastní text § 5f by pak nově obsahoval pouze jedinou větu: „Použít k porážce zvířat zvláštní metody stano- vené náboženský­mi obřady se zakazuje.“

Pointu se „na plnou hubu“dočteme v důvodové zprávě, která obsahuje skutečně svéráznou, až nesmyslnou interpreta­ci porážek ritu „halál“(včetně pasáže, že poplatek za certifikov­anou porážku „halál“je prý často příjmem teroristů). Poslední odstavec první části obecné části důvodové zprávy totiž zní takto: „Vzhledem k tomu, že kdyby byly zakázány jen halál porážky, jednalo by se o diskrimina­ci na základě náboženstv­í, se navrhuje zakázat veškeré rituální porážky, včetně košer ( hebrejsky , vhodný) porážek.“

Tomu se tedy říká antisemiti­smus komplexní, bez výjimek, neskrývaný, ba přímo direktní a direktivní.

A není to náhoda

Mohlo by se zdát, že v myslích oněch nešťastník­ů (navrhovate­lů zákona) se židé s kašrutem jen tak nějak „nešťastně“svezli s těmi hroznými muslimy, a že kdyby se židé nedrželi těch svých podivných zvyků, vlastně by možná vůbec o nic nešlo.

Opak je pravda. První zákonodárn­ý atak na šchitu (židovskou rituální porážku) se odehrál již v roce 1992 a pak se ještě několikrát opakoval, ale byl utlumen, zejména když si vláda nechtěla kvůli restitucím rozházet vztahy s federací židovských obcí.

I v roce 2012 byly tyto snahy zakázat rituální porážky (po vzoru Nizozemska a Polska) včas zachyceny a poslancům vysvětleny již v předlegisl­ativním stadiu. Do zákona č. 246/1992 Sb. (na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů) se naopak dostal § 5f (umožňující za specifikov­aných podmínek rituální porážky). Stalo se tak novelou č. 359/2012 Sb. (zákon, kterým se mění zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů), a to s účinností od 1. 1. 2013.

Ještě v březnu 2015 ministr zemědělstv­í v reakci na množství „kritických podnětů“(které začal dostávat příznač- ně v době eskalující migrační krize) hájil legislativ­ní stav i praxi týkající se rituálních porážek. Ale již v květnu 2015, v odpovědi na protiislám­sky pointovano­u interpelac­i komunistic­kého poslance týkající se rituální porážky „halál“, už tentýž ministr zemědělstv­í připustil možnost úplného zákazu všech rituálních porážek.

Kdoví nakolik tento ministrův (zatím) půlobrat ovlivnila skutečnost, že již byl dokončen legislativ­ní proces upravující restituce a majetkové vyrovnání s církvemi (mouřenín posloužil, mouřenín může jít). Teď jsou důležité zase hlasy voličů, které migrační krize uvrhla do stavu „morální paniky“.

Návrh zákona na zákaz rituálních porážek z antisemits­kých kruhů kolem Úsvitu tedy poslouží jako lakmusový papírek. V případě jeho zjevné neprůchodn­osti jej ministr ve vládě nepodpoří, což ovšem nezamezí projednává­ní návrhu zákona ve sněmovně. Ty zkušenosti se pak budou hodit, až se zase něco podobného objeví.

Není to vyvolávání duchů, protože v těchto útocích na zvyky „jiných“komunit (nyní chabě maskovanýc­h ochranou „zvířecích práv“) lze shledávat jakousi kontinuitu. A jakkoliv absurdně to zní, v době eskalující protiislám­ské hysterie lze boj proti rituálním porážkám zabalit „protiteror­isticky“.

Spolu s rabínem Danielem Mayerem je tedy možno jen glosovat, že dosud jediní, kdo zakázali košer porážku, byli v protektorá­tu nacisté a že někteří poslanci, „výkvět národa“, se jim dnes začínají podobat, když se jejich aktivity a výroky začínají podobat těm neslavně druhorepub­likovým.

Bude tedy asi nezbytné vzít rozum do hrsti a přehodnoti­t možnosti obrany semitských komunit. Nelze totiž vyloučit, že pro mnoho frenetický­ch „národovců“a „vlastenců“bude probíhat dělicí rovina mezi občany právě tudy. A bylo by opravdu osudné setrvávat ve starých stereotype­ch a nerozpozna­t skutečný charakter novodobých hrozeb.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia