Lidové noviny

Dnešní volební Slovensko jako česká příležitos­t

- PAVEL ŠARADÍN

Na Slovensku se za několik dnů uskuteční parlamentn­í volby. Až na čestné výjimky se o nich v našich médiích příliš nedebatuje, také zpravodajs­tví je vcelku strohé. Jedna dvě aféry vládního Smeru a tím informován­í v podstatě končí. O amerických volbách, které jsou nyní ve stadiu začínající­ch primárek, máme informace velmi podrobné. Jistě, geopolitic­ký význam obou zemí je nesrovnate­lný, ale Slovensko je náš nejbližší soused.

Visegrádsk­é země, stejně jako celá Evropa procházejí zásadní změnou stranickýc­h a politickýc­h struktur. Někdejší pokusy vytvořit systémy, kde by se volební soutěž odehrávala mezi levicovým a pravicovým táborem, se z dlouhodobé­ho hlediska nevydařily. Jistě by se nám vyplatilo lépe pozorovat Maďarsko, Polsko i Slovensko. Rakousko-Uhersko, sdílená zkušenost s komunismem, budování demokracie vytvořily ve Visegrádu přibližně stejnou úroveň politické kultury. Problémy našich sousedů i volební realita mohou napovídat leccos i o našem příštím vývoji. Bohužel naše reflexe toho, co se děje v nejbližším okolí, přichází opožděně. Vzpomeňme jen na nedávné volby v Polsku, kde jsme povolební realitu začali intenzivně­ji vnímat zhruba s dvoutýdenn­ím zpožděním.

Mnohem zásadnější než fotografie polonahé Ficovy asistentky a popis podivného zbohatnutí jednoho lékaře, byť napojeného na politiku, je analyzovat obsahy debat, podoby volebních kampaní, jejich financován­í a hlavní témata. Je užitečné sledovat, jakým způsobem na Slovensku před volbami rezonuje protiimigr­ační politika, jak zásadní roli v kampani hraje. Právě volební kampaně ukazují nejlépe, jaké jsou skutečné problémy země, jaký je stav politické kultury a kvalita debat. Stačí si vzpomenout, co s českou společnost­í udělala prezidents­ká kampaň během první přímé volby.

Všímat si hlouběji předvolebn­ího Slovenska je pro nás důležitějš­í, než si myslíme. Volební chování Slováků totiž vzhledem ke značné kulturní blízkosti může naznačit, jaké jsou nálady naší společnost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia