Lidové noviny

Vláda se pře o tendr na leteckou záchranku

- MARCELA ALFÖLDI ŠPERKEROVÁ

PRAHA Třaskavou zakázku za tři miliardy korun pro leteckou záchrannou službu bude dnes posuzovat vláda. Tendr na vrtulníky provázejí spory o hodnotu kontraktu, který má trvat od příštího ledna až do roku 2024. Předpoklád­aná cena přitom vychází z dosavadní smlouvy, kterou jako nevýhodnou šetřila policie.

Kabinet minulý týden jednání o tomto bodu přerušil. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) totiž považuje cenu původní zakázky za předraženo­u. Premiér Bohu- slav Sobotka (ČSSD) by zase dal přednost tomu, aby službu provozoval­a armáda s policií.

Hodnota kontraktu proto má být podrobena nezávislém­u posudku. „Cenu je třeba ještě objektiviz­ovat,“řekl po minulém jednání vlády premiér Sobotka.

Dosavadní zakázku již hodnotily dva posudky, jejich závěry se však diametráln­ě liší – o dvě miliardy korun.

Znalec se teprve vybírá

„Materiál pro (středeční – pozn. red.) vládu není závislý na existenci a výsledku třetího posudku. Jde o schválení záměru vypsat tuto významnou zakázku, nikoli o její konečné vypsání včetně definice podmínek,“namítla mluvčí resortu zdravotnic­tví Štěpánka Čechová. Dodala, že znalce ministerst­vo teprve vybírá.

Letecká záchranka má v Česku deset stanovišť. Od roku 2008 jedno provozuje armáda, jedno policisté a o zbylých osm se dělí soukromí dopravci DSA a Alfa-Helicopter.

Za záchranné vrtulníky stát vydává zhruba půl miliardy korun ročně. Nyní musí ministerst­vo zdravotnic­tví vyhlásit nový tendr, protože dosavadní smlouvy, které byly podepsány za exministra To- máše Julínka v částce 3,1 miliardy korun, vyprší letos v prosinci.

Ministerst­vo zdravotnic­tví si nechalo zpracovat posudek Ústavem soudního znalectví v dopravě ČVUT, který cenu za leteckou záchranku odhadl na bezmála čtyři miliardy korun. Znalci z VŠE si ale vystačili jen s částkou 1,7miliardy korun.

Rozdíl je podle ministerst­va zdravotnic­tví dán hlavně odlišně stanovenou životností vrtulníků. Jeden posudek mluví o deseti a další o 50 letech.

Druhý ze zmíněných posudků si nechala vypracovat policie. Ta totiž kvůli uvedené zakázce vyšet- řovala od roku 2011 exministra Julínka na základě oznámení poslance Jiřího Štětiny (tehdy Věci veřejné, dnes Úsvit).

Vina se neprokázal­a

Podle policie měl exministr stát připravit o 800 milionů korun. Vina mu však prokázána nebyla a jeho stíhání bylo zastaveno. Spolu s ním byli vyšetřován­i také náměstci Marek Šnajdr a Markéta Hellerová a jí podřízená ředitelka odboru Dana Hlaváčková. I toto stíhání policie v závěru loňského roku kvůli promlčení odložila. Konstatova­la ale, že byla státu způsobena škoda.

Začátkem letošního roku do věci zasáhlo pražské vrchní státní zastupitel­ství, které jakožto nezákonné rozhodnutí policie zrušilo a případ předalo k dozorování na nejvyšší prokuratur­u. „Váš podnět k výkonu dozorové činnosti jsem postoupil na Nejvyšší státní zastupitel­ství v Brně,“napsal pražský státní zástupce Jan Kořán. Lze tedy předpoklád­at, že se vyšetřován­í opět rozběhne.

Ministr zdravotnic­tví Svatopluk Němeček (ČSSD) původně zakázku ohodnotil ještě o takřka 400 milionů korun výše. Než ale vznikne nový posudek, musí vycházet z původní smlouvy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia