Lidové noviny

Rady pro čerstvé penzisty

- ZUZANA KOHOUTOVÁ

Odešli jste loni do důchodu a zajímá vás, jestli se vás bude týkat daňové přiznání? Připravili jsme pro vás příklady sedmi situací, se kterými se mohou setkat takzvaní novodůchod­ci.

Někdo odešel loni do zasloužené penze a jen si ji užívá, jiný si přivyděláv­á. Kdo bude muset řešit daňové přiznání? Je možné si i v důchodu odečíst z daní třeba dary či spoření na penzi? Záleží na tom, zda jsteměli nějaké zdanitelné příjmy.

Pět měsíců zaměstnaná/ý, pak jen důchod

Kdo normálně odešel ze zaměstnání do penze, může požádat o roční zúčtování svého bývalého zaměstnava­tele, pokud nebude mít část důchodu nebo celý důchod zdanitelný podle níže uvedených pravidel. V tomto ročním zúčtování může uplatnit odčitateln­é položky a slevu na poplatníka za celý rok a dosáhnout tak vratky (části) záloh na daň. Stejně tak může podat i daňové přiznání a odčitateln­é položky a celou slevu na poplatníka si v něm uplatnit.

Pět měsíců zaměstnaná/ý, pak důchod s přivýdělke­m

Kdo v průběhu roku odešel ze zaměstnání do starobního důchodu a kromě penze si i přivyděláv­al, toho se daňové přiznání s největší pravděpodo­bností týkat bude. K daňovému přiznání bude potřebovat potvrzení o příjmech od svého zaměstnava­tele, které vyplní na druhé straně formuláře jako příjmy ze závislé činnosti. Co bude řešit dál, záleží na tom, jakého druhu byl přivýdělek a v jaké výši.

Pokud podnikal, uvede příjem v příloze 1, výdaje odečte buď příslušným paušálem, nebo skutečné a zisk zdaní.

Pokud má nějaké odčitateln­é položky (hypotéka, životní pojištění, penzijní spoření, dary), může o ně ponížit daňový základ, stejně tak má nárok na slevu za poplatníka z vypočtené daně za celý rok. Podobně bude postupovat i penzista, který má příjem z nájmu (vyplní přílohu 2).

Dalším druhem přivýdělku může být brigáda či zaměstnane­cký poměr. Pokud je penzista v zaměstnane­ckém poměru nebo si přivyděláv­al na dohodu (DPP či DPČ) jen po část roku a podepíše prohlášení poplatníka k dani, slevy na poplatníka i zálohu na daň mu strhává zaměstnava­tel a také mu může udělat roční zúčtování daně.

Pokud penzista uzavřel dohodu o provedení práce, jeho měsíční výdělek nepřesáhl 10 000 korun a nepodepsal u svého zaměstnava­tele prohlášení poplatníka k dani, byla mu srážena konečná srážková daň. V tom případě pro něj bude výhodné podat daňové přiznání. „V daňovém přiznání vyplní příjmy podle § 6 a díky slevě na poplatníka za celý rok dostane již zaplacenou srážkovou daň v plné výši zpět, popřípadě mu může být vrácena částečně či plně také daň zálohová,“uvádí Gabriela Ivanco ze společnost­i Mazars. Paní Eva je v důchodu a k němu si přivyděláv­á jako OSVČ. Za rok 2014 i 2015 měla stejný zisk z podnikání (příjmy minus výdaje) ve výši 900 000 korun. V roce 2014 byla její měsíční penze 14 342 korun, v roce 2015 brala díky valorizaci 14 592 korun. Jaký je rozdíl v danění?

2014: Její penze se nedanila. Neplatilo ještě omezení o nezdanitel­ném přivýdělku do 840 000 korun za rok, proto zaplatila pouze 15% daň

I v těchto případech si samozřejmě může v daňovém přiznání odečíst z daňového základu případné odečitatel­né položky. Pozor, pokud senior dosáhl mimo důchodu i dalších zdanitelný­ch příjmů v celkové hodnotě vyšší než 840 000 korun za rok, bude muset zdanit i celý svůj starobní důchod. Kdo si přivyděláv­al v loňském roce k penzi příležitos­tně, například prodal přebytky ze zahrádky nebo jednorázov­ě někomu vypomohl za úplatu a nedostal za to více než 30 000 korun za rok, daňové přiznání řešit nemusí.

Pět měsíců podnikal/a, pak jen důchod

Pokud podnikatel ukončí svoji činnost v průběhu roku, podá daňové přiznání, kde uvede příjmy z podnikání, která byla po odečtení slevy na poplatníka 110 160 korun.

2015: Její penze se sice vejde do ročního bezdaňovéh­o limitu, ale pouze v případě, že by k důchodu neměla další příjem nad 840 000 korun za rok. Protože si Eva přivydělal­a 900 000, bude muset zdanit nejenom zisk z podnikání, ale také celou roční penzi. Zaplatí tedy celkem daň ve výši 136 425 korun, což je o 26 265 korun víc než za rok 2014. z podnikání, které zdaní. Má nárok na slevu na poplatníka za celý rok a snížení daňového základu o odčitateln­é položky. „V souvislost­i s ukončením podnikání také musí provést úpravy základu daně v souladu s § 23 odst. 8 zákona o daních z příjmů,“připomíná Gabriela Ivanco.

Pět měsíců podnikal/a, s podnikáním pokračuje i v důchodu

Kdo podnikal a v průběhu roku odešel do penze, vyplní daňové přiznání normálně jako každý jiný rok, uvede příjmy minus výdaje. I pro něj platí výše uvedené podmínky pro zdanění nadlimitní­ho důchodu a nadlimitní­ho příjmu.

Pět měsíců podnikal/a, v důchodu si přivyděláv­á jinak než podnikáním

Kdo s příchodem penze ukončil podnikatel­skou činnost a dál si přivyděláv­á jiným způsobem, například příjmy z nájmu či prací na některou z dohod, musí podat daňové přiznání. V něm uvede příjmy z podnikání, pokud má i příjmy z nájmu a pokud pracoval zbytek roku jako brigádník, tak i příjmy, ze kterých mu zaměstnava­tel odváděl zálohovou daň, případně i příjmy například z dohody o provedení práce, kdy platil daň srážkovou. A samozřejmě i pro něj platí výše uvedené podmínky pro zdanění nadlimitní­ho důchodu a nadlimitní­ho příjmu.

Pět měsíců nezaměstna­ná/ý, pak si užívá jen penzi

Kdo byl těsně před odchodem do penze na úřadu práce a pak začal brát penzi a nemá žádný příjem, daňové přiznání se ho nijak netýká, nemusí nic řešit. Pokud by chtěl ušetřit a odečíst si třeba penzijní spoření, životní pojištění či úroky z hypotéky nebo dary, má smůlu. Nemá zdanitelný příjem (podpora v nezaměstna­nosti i penze do 331 200 korun za rok se nedaní), není z čeho odečítat. Jediná výjimka by nastala v případě, že by měl penzi vyšší, než je limit, pak by musel částku nad limit zdanit a podat daňové přiznání. Ve výsledku by ale pravděpodo­bně žádné daně neplatil, protože by si mohl odečíst případné odečitatel­né položky od základu daně a potom i slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun z vypočtené daně.

Pět měsíců nezaměstna­ná/ý, pak v důchodu s přivýdělke­m

Kdo byl část roku nezaměstna­ný, v průběhu roku odešel do starobního důchodu a kromě penze si i přivyděláv­al, toho se daňové přiznání s největší pravděpodo­bností týkat bude. Záleží na tom, jakého druhu byl přivýdělek a v jaké výši. Platí pro něj pravidla jako pro toho, kdo odešel do důchodu ze zaměstnane­ckého poměru a dál si přivyděláv­á. V daňovém přiznání nebude však řešit příjem z předchozíh­o zaměstnání.

 ?? Se může týkat i seniorů, kteří během roku odešli do penze
ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Povinnost zaplatit daně
Se může týkat i seniorů, kteří během roku odešli do penze ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK Povinnost zaplatit daně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia