Lidové noviny

Studenti a rodiče na mateřské daní jako vloni

-

Hlavní povolání student nebo rodič, který se stará o malé dítě. Jenže ne všechny studenty jsou rodiče schopni uživit, stejně tak mnozí rodiče potřebují nějaké peníze navíc. Nejčastěji si přivyděláv­ají nepravidel­ně různými brigádami, dostávají honoráře nebo podnikají. Kdy musí podat daňové přiznání a kdy se jim to vyplatí, aniž by museli?

Podobně jako u přivyděláv­ajících si zaměstnanc­ů či penzistů záleží na tom, jakého druhu je příjem. Rodičovský příspěvek je jednou z dávek státní sociální podpory, které jsou osvobozené od daně z příjmů. Kdo tedy pobírá rodičovský příspěvek a nemá jiné příjmy, daňové přiznání řešit nemusí.

Brigády

Kdo pracoval na některou z dohod, ať už o pracovní činnosti či provedení práce, daňové přiznání řešit nemusí. Ale může, a ve většině případů to bude i výhodné.

Vyplní příjmy podle § 6 (část- ku najde na potvrzení o příjmech od zaměstnava­tele), a díky slevě na poplatníka, která se uvádí za celý rok (24 840 korun) a u studentů i další slevě na studenta (4 020 korun), může získat část, nebo i celou zaplacenou zálohovou, u dohody o provedení práce do 10 000 korun za měsíc i srážkovou daň, zpátky.

Z daňového základu si může odečíst úroky z hypotéky, dary, pojištění, penzijní spoření a další odčitateln­é položky, a pokud má dostatečný příjem (alespoň 55 200 korun za rok), pak i slevu na dítě. Nárok má i na slevu za takzvané školkovné.

Podnikání, honoráře

Když si student či rodič přivyděláv­á jako osoba samostatně výdělečně činná a má příjem za rok vyšší než 15 000 korun, musí podat daňové přiznání a zisk zdanit jako každý jiný podnikatel.

Samozřejmě má nárok na odečtení například úroků z hypotéky, darů či životního pojištění z daňového základu, na slevu za

Když si student či rodič poplatníka a studenti i slevu na studenta. Pokud neuvádí výdaje paušálem a splní výši příjmů, tak může uplatnit i daňové zvýhodnění na děti. Bez ohledu na způsob uváděných podnikatel­ských výdajů má nárok na slevu za školku.

Do podnikatel­ských příjmů podle § 7 patří i honoráře nad 10 000 korun, které je nutné zdanit. Honoráře do 10 000 korun jsou zdaněny srážkovou daní již u zdroje a do daňového přiznání se neuvádí ani nelze získat tuto srážkovou daň zpět.

O uplatnění slevy na dítě se často zajímají i rodiče podnikajíc­ích studentů. „Jestli jejich dítě studuje v řádném studiu a sdílí s rodiči společnou domácnost, mohou si rodiče i na takového studenta do 26 let uplatnit daňové zvýhodnění,“vysvětluje daňová poradkyně Blanka Štarmanová ze společnost­i TaxVision.

Jiná činnost

Může se stát, že jste měli navíc nějaký příjem, který se jednoznačn­ě nedá zařadit. V daňovém přiznání se uvádí v příloze 2 jako takzvaný ostatní příjem (§ 10). Je-li navíc příležitos­tný, může dosáhnout až 30 000 korun za rok, aniž by vám vznikla povinnost tyto peníze danit. Pozor, do osvobozují­cího limitu se počítají příjmy, nikoli zisk. Tedy když jste za prodaná štěňata dostali 50 000 korun a náklady byly 25 000, danit budete (příjem je vyšší než 30 000).

Pokud byste ovšem za prodej ovoce ze zahrádky utržili 29 900 korun, danit nebude třeba. Musí jít o příležitos­tné činnosti (například vytvoření grafického návrhu), příležitos­tný nájem movitých věcí (půjčíte sousedovi míchačku za úplatu), zemědělsko­u výrobu (pokud nejste zemědělec podnikatel – prodej přebytků ze zahrádky). Nesmí jít o soustavnou činnost. Na tu byste měli mít živnostens­ké oprávnění a příjmy danit jako podnikatel. zk

 ?? Přivyděláv­á jako osoba samostatně výdělečně činná a má příjem za rok vyšší než 15 000 korun, musí podat daňové přiznání a zisk zdanit jako každý jiný podnikatel FOTO ARCHIV MAFRA ??
Přivyděláv­á jako osoba samostatně výdělečně činná a má příjem za rok vyšší než 15 000 korun, musí podat daňové přiznání a zisk zdanit jako každý jiný podnikatel FOTO ARCHIV MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia