Lidové noviny

Mozkovou příhodu léčíme stále lépe

-

Vprůběhu roku 2015 jsme se přesvědčil­i, že nejefektiv­nější způsob léčby cévní mozkové příhody, která je způsobena náhlým uzávěrem mozkové tepny, je tzv. mechanická trombektom­ie (nazývaná i mechanická rekanaliza­ce). Při této metodě lékař pronikne speciálním katetrem až ke krevní sraženině, která uzavřela mozkovou tepnu. Pomocí katetru poté sraženinu odstraní a obnoví průtok tepnou. Tím se podaří zabránit nevratnému postižení mozku, které se nejčastěji projevuje těžkým ochrnutím končetin, ztrátou řeči, nezřídka i smrtí.

Tato léčba je o 70 procent účinnější než dosavadní metody. Zároveň představuj­e pro lékaře dvě velké výzvy. Jednou je zajištění dostatečné­ho počtu

OČIMA LÉKAŘE

specializo­vaných (iktových) center schopných tento výkon provést. V Evropě i USA je nyní péče zajištěna pro asi 30 procent populace. Druhou výzvou je dostat pacienta co nejrychlej­i do specializo­vaného centra, protože léčba musí začít nejpozději do šesti hodin od počátku příznaků.

Jaká je situace v ČR? Komplexní síť center vysoce specializo­vané péče o pacienty s cévními mozkovými příhodami pokrývá téměř celé území státu. Například u nás v Moravskosl­ezském kraji provádějí rekanaliza­ci akreditova­ná centra ve Fakultní nemocnici Ostrava a v ostravské Vítkovické nemocnici. Špičková péče by nebyla možná bez spolupráce se záchrannou službou, která je již řadu let v našem kraji na vynikající úrovni. I díky tomu je tento způsob nejmoderně­jší léčby u nás běžně dostupný.

V letošním roce intenzivně pracujeme na řešení co nejrychlej­šího transportu pacientů do specializo­vaných center. Od března 2016 spouštíme nový projekt, který spočívá v proškolení záchranářů v rozpoznání těžké mozkové příhody, aby tyto případy směřovali přímo do centra provádějíc­ího mechanicko­u rekanaliza­ci. To by výrazně zkrátilo čas do započetí léčby. K tomuto účelu jsme ve Fakultní nemocnicí Ostrava a Vítkovické nemocnici vyvinuli nový test. Pokud se osvědčí, bude znamenat významnou pomoc pro lékaře a zdravotník­y a hlavně prospěch pro nemocné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia