Lidové noviny

Cítím se o 20 let mladší, říká Jágr

-

V den svých 44. narozenin zažil výhru nad klubem, který ho uvedl do velkého hokejového světa. Týž den také Jaromír Jágr poskytl obsáhlý rozhovor, v němž tradičně střídá vážné odpovědi s těmi ironickými.

nout hokejkou, hokej se tak podstatně zrychlil. Když dostanete ránu, přijde v mnohem větší rychlosti než dřív. Nárazy jsou tvrdší. Protože se všechno píská, hráči si navíc už ani neuvědomuj­í, že mohou být trefení. Jdou do toho hlavou a nedávají pozor. Dřív jste dostal ránu a poučil se. A když jste někde viděl puk, raději jste se dvakrát kouknul, jestli není někdo okolo. Dneska ho nenapadne, že by ho někdo mohl trefit.

Vzhledem k tomu, jak zdoláváte milníky, i proto, že máte narozeniny, vás chválí řada lidí. Minulý týden vám vysekl poklonu i Wayne Gretzky. Řekl, že vám asi bude muset ukrást brusle, abyste se nepřiblíži­l jeho rekordům. Co vy na to?

Pěkné. Ale jde spíš o to, že jsem schopný hrát na nějaké úrovni ještě v mých letech. To se moc hráčům nepovedlo, to je to nejtěžší. Spousta kluků hrála dobře v pětatřicet­i, za rok je někdo trefil a konec. Já ale věřím, že je to všechno v tréninku, v ničem jiném.

Jenže NHL se omladila. Třicátníci těžce shánějí práci, vy zůstáváte.

Hráči, kteří jsou starší, byli zvyklí na jiný styl hry. Najednou k sobě dostanete kluky, kteří hrají jenom rychlostně, a vy pak na ledě vypadáte jako jelito. Mou výhodou bylo a je, že mám vedle sebe hráče, kteří mají podobný styl a nebo semu dokážou přizpůsobi­t. Vyhovíme si. Hraju si svůj styl, kterým jsem hrál dřív, i když v jiné lize.

Zní to strašně jednoduše, jenže jiný hokej byl v 90. letech, jiný po změně pravidel, jiný teď. A vy dál udivujete.

Ale pořád je to o tom, že musíte dát gól. Je hezké, když je někdo rychlý, ale když držíte na hokejce puk, určujete rychlost hry vy. Když ho nemáte, musíte se přizpůsobi­t soupeři. Proto mi nevyhovova­lo, jak jsme dnes hráli proti Pittsburgh­u, protože jsme neměli moc puk pod kontrolou. Ale vím, že kdyby hrál Barkov, dokázali bychom puk podržet a i já bych hrál jinak. A nebyl tolik unavený. A oni by se museli přizpůsobi­t mně. Nejdůležit­ější je, kdo drží puk.

Dva góly vám chybějí k vyrovnání bilance Bretta Hulla, ale vy – i přes spoustu šancí v posledních duelech – se ne a ne prosadit.

Neříkám, že je to zakleté. Ale každý člověk, každá osobnost má svoji karmu. I rekord má svou karmu. Vždycky je těžké ho překonat. Ať věříte, čemu chcete, tak to je. Každý rekord má své.

Proti Pittsburgh­u byly zase v aréně desítky Čechů. Přáli vám vše nej. To potěší, že?

Jasně! Nesmíte zapomenout, že když má někdo rád hokej, tak zaletět si na Floridu je to to nejjednodu­šší, co můžete mít. Je tady teplo a taky výhoda, že když hrajeme doma, tak klidně i pět šest zápasů za sebou. Někdo přijede na týden do tepla, vidí tři hokeje a jede domů. A hlavně ten lístek nestojí tolik, je to lehce dosažiteln­é. Vysoké návštěvy u nás v hale dělají Kanaďani. Když hrajeme s kanadským týmem, je plno. Sehnat lístky na Montreal či Toronto je problém, tak si místo zimy zaletí na dovolenou a na hokej a vyjde je to levněji než u nich jeden zápas.

Nabíjí vás, když vidíte v hledišti Čechy?

Když jim nemusím kupovat lístky, tak nabíjí. Jinak vysává.

Takže dneska tu byli hlavně Hujerovi z Kladna?

Jo, zase jsem se praštil do kapsy. Naštěstí jsem jim to koupil nahoru na ochoz, za 14 a půl dolaru, tak jsem pár babek ušetřil.

 ?? Veterán z Floridy je se sedmnácti brankami nejlepším českým střelcem letošního ročníku NHL.
FOTO GETTY IMAGES ?? Prošedivěl­ý Jágr.
Veterán z Floridy je se sedmnácti brankami nejlepším českým střelcem letošního ročníku NHL. FOTO GETTY IMAGES Prošedivěl­ý Jágr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia