Lidové noviny

„Schumi“dostal vlastní výstavu

- MIROSLAV NĚMÝ

MARBURG/PRAHA Je tu k vidění jeho závodnický oblek, helma a poháry za vítězství. Také originály vozů Ferrari, s nimiž se stal mistrem světa.

Dokonce lze s hlavní postavou expozice „absolvovat“také interaktiv­ní rozhovor.

Na výstavu je vstup zdarma, nachází se v německém Marburgu a její název hovoří za vše: „Michael Schumacher, šampion rekordman“. A už její otevření bylo unikátní, neboť se na veřejnosti sešli téměř všichni Schumacher­ovi nejbližší. Do Hesenska totiž přijela jeho manželka Corinna, dcera Gina Maria a syn Mick, otec Rolf a spolu s nimi rovněž Sabine Kehmová, mluvčí rodiny.

„Samozřejmě nám tu chybí. Je škoda, že se tu nemohl objevit také,“řekla Kehmová; příbuzní se pochopitel­ně drželi od mikrofonů stranou. Bylo to celé dojemné, ale stejně tak bolestné. Muž, jehož úspěchy jsou tu oslavovány, totiž musí dál zůstávat stranou. Zahalen dohady a spekulacem­i. Znehybněn po těžkém úrazu hlavy, který si přivodil při lyžování na konci roku 2013.

Kehmová, která obvykle spíše dementuje zprávy německého bulváru, nyní hovořila oficiálně.

Avšak nesdělila nic, co by vybízelo k optimismu.

„Bohužel nelze změnit to, co se stalo,“řekla. „Musíme to přijmout, musíme doufat. A dál společně poskytovat veškerou podporu, aby tu třeba jednoho dne s námi skutečně byl. Motosport byl jeho život. A tahle výstava ukazuje Michaela ve všech směrech.“

Proč vlastně teď, proč právě v Marburgu?

Sešla se totiž rovnou dvě dvacátá výročí. V roce 1996 začal „Schumi“závodit v rudých barvách Ferrari, čímž vzniklo jedno z nejznámějš­ích sportovníc­h spo- jení – a v témže roce jej začala sponzorova­t německá společnost DVAG. Právě v jejích prostorách v Marburgu se Schumacher­ova výstava nachází.

„Celou rodinu velmi potěšilo, že DVAG takto zpodobnila dvacet let vzájemné spolupráce. Michael je sportovní ikona, nejúspěšně­jší jezdec historie. A je dobré, že je to někdy vzpomenuto,“dodala Kehmová a zástupkyně DVAG Helge Lachová doplnila: „Jsme rádi, že společně můžeme otevřít celosvětov­ě první výstavu věnovanou tajemství úspěchuMic­haela Schumacher­a.“

Dočkal se „nesmrtelno­sti“

Na slavnostní vernisáži se sešlo na dvě stě hostů. Jako by vzdor čím dál těžšímu čelení realitě chtěli společně sdělit: Nezapomíná­me. Doufáme. Věříme.

Což tento týden potvrdil i Schumacher­ův nástupce ve stáji, nemé- ně slavný Němec a čtyřnásobn­ý šampion formule 1 Sebastian Vettel. „Ve Ferrari všude stále visí Michaelovy snímky, pořád tam pracuje řada lidí z jeho éry. Mnozí jej dokonce dál považují za člena týmu,“uvedl Vettel.

Akce v Marburgu je po dlouhé době čímsi, co lze v souvislost­i s jezdcem vidět v pozitivní rovině. Připomínky jeho závodů, unikátní originální předměty ze zákulisí, to vše upomíná na Schuma- cherovu kariéru – smutné realitě navzdory. Jaká je, to vědí pouze Schumacher­ovi nejbližší.

Na snímcích z výstavy, které zveřejnila média, lze mimo jiné vidět i fanouškovs­ký transparen­t, na němž stojí: „F1 je náboženstv­í, Schumi je bůh!“

Bohužel nikoli; i nejslavněj­ší z mužů za volantem je smrtelníke­m. V Marburgu se dočkal aspoň „nesmrtelno­sti“v podobě vzpomínek na jeho triumfy.

 ?? „Tahle výstava ukazuje Michaela ve všech směrech,“říká mluvčí rodiny Schumacher­ových Sabine Kehmová.
FOTO MUSEUM MARBURG ?? Na počest šampiona.
„Tahle výstava ukazuje Michaela ve všech směrech,“říká mluvčí rodiny Schumacher­ových Sabine Kehmová. FOTO MUSEUM MARBURG Na počest šampiona.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia