Lidové noviny

Doktore, já vás vyměním!

-

Praktickéh­o lékaře si můžete za všech okolností zvolit sami. Pokud vám nevyhovuje péče či chování vašeho současného, změňte jej, žádná složitá procedura to není. Dejte si však pozor na to, aby měl nový lékař podepsanou smlouvu s vaší zdravotní pojišťovno­u. Svobodně si můžete vybrat také specialist­y, například ortopedy nebo očaře.

zubařů a gynekologů, kteří se počítají stejně jako praktičtí doktoři za registrují­cí lékaře, máme absolutní právo volby lékaře, což znamená, že ošetřující­ho specialist­u můžeme kdykoliv vyměnit,“říká Alexandr Horký.

Nemusíte přitom respektova­t ani takzvanou žádanku, kterou vám váš praktický lékař vystavil, například na vyšetření u očního lékaře. „Ministerst­vo zdravotnic­tví doporučuje neobcházet praktickéh­o lékaře, obvyklý postup je tedy následovat jeho doporučení. Pacient však takovým doporučení­m není vázán a může si specialist­u vybrat dle svého uvážení,“potvrzuje Linda Kolaříková z advokátní kanceláře KPMG Legal.

„Praktické riziko ale potom mohou představov­at čekací lhůty k vyšetření, které bývají zpravidla delší než v případě doporučení od praktickéh­o lékaře,“upozorňuje Kolaříková.

Lékaře si nemůžeme vybrat jen ve specifický­ch chvílích. Martin Hrdlík upozorňuje například na situaci, kdy je posuzována ztráta či omezení způsobilos­ti vykonávat určitou práci: „Pacient zaměstnane­c nemá právo svobodné volby lékaře, jelikož je povi- nen se prohlídce podrobit u poskytovat­ele takzvaných pracovnělé­kařských služeb svého zaměstnava­tele.“

Podobná situace nastává u záchranné služby nebo například ve chvíli, kdy je člověk ve vězení ve výkonu trestu.

Stěžovat si můžete krajskému úřadu i lékařské komoře

Pokud jste s přístupem lékaře nespokojen­i natolik, že vám nestačí ho jen vyměnit, můžete si na něj také stěžovat.

„Stížnost se podává přímo poskytovat­eli lékařských služeb – lékaři či nemocnici –, který je povinen mít zavedený způsob řešení a vyřizování stížností,“popisu-

Poslouchej­te lékaře, vyžaduje to zákon

Pokud jste v péči praktickéh­o lékaře nebo specialist­y, měli byste poslouchat jeho rady a dodržovat medikaci, kterou vám určil. Právo je v tomto případě na jeho straně.

„Dá se říci, že pacient lékaře poslouchat musí. Pokud pacient vyslovil s poskytnutí­m zdravotní služby souhlas, je dle zákona o zdravotníc­h službách povinen dodržovat navržený individuál­ní léčebný postup,“potvrzuje Kolaříková.

S lékařem navíc musíte spolupraco­vat: „Pacient je povinen dodržovat stanovený léčebný režim, opatření směřující k odvrácení nemocí a také se vyvarovat jednání, jehož cílem je vědomé poškození vlastního zdraví.“

Neposlušné­mu pacientovi ale nehrozí téměř žádné riziko. „Teoretický postih může představov­at oprávnění lékaře ukončit péči o pacienta z důvodu, že přestal poskytovat součinnost nezbytnou pro další poskytován­í zdravotníc­h služeb,“napadá Kolaříkovo­u. „Lékařská komora k tomu doplňuje, že jde také o situace, kdy nebyl navázán vztah elementárn­í důvěry mezi lékařem a pacientem nebo došlo k jeho narušení,“dodává.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia