Lidové noviny

K sepsání závěti stačí jen papír a pero

-

Možná je to poněkud morbidní oslí můstek, ale k dnešnímu hlavnímu tématu se dobře hodí i právní dokument, jemuž se věnuje tento text. Špatný výběr lékaře totiž koneckonců může mít za následek i smrt – a na tu je dobré být vždy připraven. K zodpovědné přípravě na smrt pak jistě patří i rozhodnutí, kdo po ní zdědí váš majetek.

I když nový občanský zákoník nabízí více možností, jak to udělat, tou nejpoužíva­nější a léty vyzkoušeno­u formou je závěť (obecný vzor závěti podepsané svědky najdou předplatit­elé LN v digitální čtečce, pozn. red.). Souvisejíc­í pravidla najdete v novém občanském zákoníku, hlavně jde o paragraf 1491 a následujíc­í.

Vlastnoruč­ně psaná závěť je nejjednodu­šší

Závětí existuje několik druhů a liší se zejména množstvím poža- davků, jež klade nový občanský zákoník na jejich sepsání. Nejjednodu­šší je pořídit takzvanou holografní závěť. Pokud si chcete poradit sami a nehodláte zapojit notáře, advokáty nebo kohokoli dalšího, sepište prostě poslední vůli vlastní rukou a podepište ji. Nejste vázáni téměř žádnými formalitam­i. Jak ale upozorňuje advokátka Daniela Kovářová, tato závěť nemůže být napsána například na psacím stroji nebo na počítači, skutečně musí být pořízena vlastnoruč­ně.

„Datum není zákonnou nezbytnost­í, ale lze jej vřele doporučit. Jiné formality nejsou předepsány, může být tedy velmi neformální,“říká a dodává, že pokud je pořizovate­l dospělý, svéprávný a vidoucí, je vlastnoruč­ní závěť ideální nástroj: „Každý ji může napsat doma, a změní-li názor, stačí ji roztrhat a napsat novou.“Radí ovšem používat správné obraty. Podle Kovářové například není vhodné napsat „přeji si“, protože pak jde jenom o přání, ale „přikazuji, aby po mé smrti bylo s mým majetkem naloženo takto...“.

Prezident Notářské komory ČR Radim Neubauer před časem v rozhovoru pro LN varoval před dalším, pro laika zcela samozřejmý­m výrazem: „Odkazuji“. Nový občanský zákoník totiž obnovil takzvané odkazy, jejichž prostředni­ctvím lze například přenechat určitou drobnost přátelům nebo například obraz galerii.

„Vzniká trochu interpreta­ční problém se starými a vlastnoruč­ně sepsanými závěťmi, kde se objevují obraty jako ,veškerý svůj majetek odkazuji‘ či ‚svůj majetek odkazuji napůl‘,“popisoval situaci Neubauer a přidal i radu: „Jde právě o sloveso ,odkazuji‘ – tomuto obratu je dnes nutné se vyhnout. Zákon používá termín ,zůstavuji‘, napsat je rovněž možné ,za dědice povolávám‘.“

Závěť není pro vás, ale pro pozůstalé

Aby závěť splnila svůj úkol, je důležité, aby ji po vaší smrti také někdo našel a aby se podle ní skuteč- ně postupoval­o. Těmto problémům můžete předejít sepsáním závěti u notáře ve formě veřejné listiny. „Jde o ideální formu pro nejisté osoby, jimž podrobnost­i vysvětlí kterýkoliv notář. Za poplatek lze závěť vložit do elektronic­ké databáze pořízení pro případ smrti – pak má zůstavitel jistotu, že se po jeho smrti neztratí,“popisuje Daniela Kovářová.

Možné je připravit také takzvanou alografní závěť. „Ta je sepsaná na stroji nebo na počítači a opatřená podpisy dvou svědků, kteří ale nesmějí být dědici. Takto sepisují závěti například advokáti,“dodává Kovářová. Závěť je však možné vyslovit také ústně, pouze však v krizových momentech. jj Vzory smluv a podání poskytl právní systém CODEXIS®

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia