Lidové noviny

Omluva Peroutkovi

Hrad prohrál první soud s vnučkou slavného novináře Miloš Zeman nedokázal existenci článku „Hitler je gentleman“

- PETR ZÍDEK TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Víc než rok si žila svým životem kauza „Hitler je gentleman“. Soudu stačily necelé dvě hodiny, aby ji vyřešil v neprospěch Miloše Zemana. Hrad totiž nedokázal, že Ferdinand Peroutka napsal článek s výše uvedeným názvem.

Jednání muselo být pro velký zájem na poslední chvíli přesunuto do větší jednací síně. I ta byla zaplněna do posledního místa. Soudkyně Kateřina Sedláková nenechala od počátku nikoho na pochybách, že má na spor svůj názor. Jako nadbytečné odmítla další důkazy a výslechy svědků, které navrhoval advokát Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Marek Nespala. Během hodiny a 45minut probrala všechny důkazy a po třičtvrtěh­odinové přestávce vynesla jednoznačn­ý verdikt: Česká republika se musí žalobkyni – vnučce Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové – omluvit za to, že prezident Miloš Zeman na základě nepravdivý­ch podkladů vyslovil vůči Ferdinandu Peroutkovi hodnocení, které je nevěcné a nepřípustn­ě zasahující jeho osobnostní práva.

Zeman výroky o „Peroutkově textu“pronesl loni v lednu na konferenci k 70. výročí osvobození koncentrač­ního tábora v Osvětimi. Prezident republiky tehdy také řekl, že Peroutka po mnichovské dohodě napsal „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“, z čehož vyvodil, že slavný prvorepubl­ikový novinář byl fascinován „naprosto zrůdným učením“.

Lidové noviny jako první upozornily, že větu o zpívání s anděly nenapsal Peroutka, ale Jan Stránský a že článek s titulem „Hitler je gentleman“neexistuje. Přestože se nikomu nepodařilo článek se zmíněným titulem najít,

 ?? Terezie Kaslová, vnučka Ferdinanda Peroutky, ukazuje žalobu na český stát. Soud jí dal za pravdu.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ??
Terezie Kaslová, vnučka Ferdinanda Peroutky, ukazuje žalobu na český stát. Soud jí dal za pravdu. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia