Lidové noviny

Aktivisté Kliniku neopustí. Ani za nic

- ELIŠKA NOVÁ

Iniciativa Klinika pobývá ode dneška v domě na pražském Žižkově nelegálně.

PRAHA Nehodláme odejít, i kdyby to mělo dopadnout jakkoli, říkala včera skálopevně členka iniciativy Klinika Tereza Virtová. Autonomním­u centru o půlnoci ze včerejška na dnešek skončila smlouva. Loni v únoru jim bezplatně propůjčil budovu bývalé poliklinik­y na pražském Žižkově Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h. A ten teď požaduje, aby aktivisté budovu opustili. Jenže iniciativa se ho nechce jen tak vzdát. Na Facebooku už vyzývá příznivce, aby si sem přinesli spacák a odhodlání zůstat.

Mezitím se z lokálního pražského problému stává politické téma na celostátní úrovni. Aktivisty včera v poledne navštívil šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Dnes se mají sejít s ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbier­em (ČSSD). A zástupci z Kliniky doufají, že všechna jednání povedou ke šťastnému konci. „Slibujeme si od toho, že se situace vyřeší v náš prospěch, aby nám ÚZSVM prodloužil výpůjčku na další rok,“doufá Virtová.

Letos v únoru Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h prohlásil, že smlouvu prodloužit Klinice nemůže. Stavební úřad Prahy 3 ho totiž upozornil na to, že budova je zkolaudova­ná jako zdravotnic­ké zařízení. Klinika tady přitom pořádá například představen­í, je zde komunitní prádelna, hlídají děti nebo učí lidi zadarmo cizí jazyky. A také pomáhají uprchlíkům.

Právě kvůli tomu sem podle zástupců Kliniky na začátku února, kdy v Praze probíhaly protiuprch­lické protesty, letěly kameny a světlice. Policie pachatele stále nemá. Dva týdny nato poslala rada třetí městské části otevřený dopis vládě, že nechce, aby se Praha 3 stala bojištěm levicových a pravicovýc­h extremistů. „Řešení uprchlické otázky se nesmí přenášet do ulic a ohrožovat bezpečnost našich občanů,“píše se v dopise. A věci se daly do pohybu. Stavební úřad zjistil, že podle kolaudace nelze budovu pro účely Kliniky využívat, a ÚZSVM tvrdí, že rekolaudac­e, kterou chce centrum provést, by byla příliš složitá. „Zatím není jasné, jak budeme dál postupovat. Zítra v 15 hodin proběhne další jednání, nebráníme se mu, jednáme s nimi opakovaně,“řekl LN mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Podle radnice Prahy 3 si na Kliniku stěžují také místní. Vadí jim rozděláván­í ohňů i hluk při pořádání akcí na zahradě domu. „ÚZSVM si na nás nechává jednou za čas od místní policie udělat takové shrnutí. Nějaké stížnosti jsou, ale je jich hrozně málo. Několikrát jsme se se sousedy sešli, poslechli jsme si jejich výhrady a snažíme se to, co jim vadí, mírnit. Řekla bych, že většina lidí naši přítomnost spíš přivítala, i když je spousta lidí, kteří si stěžují pořád, ale s tím asi nic nezmůžeme,“tvrdí Virtová. Stížnost na místní stavební úřad poslalo asi 60 obyvatel.

„Když dám stranou emoce, nám jako radním pro Prahu 3 nezbývá nic jiného než podporovat legální, zákonné řešení věci. Nemůžeme tolerovat nezákonné chování, které tam je v mnoha úhlech pohledu. Ať už to byl na začátku nezákonný vnik do budovy, nebo to, že tam dnes provozují různé věci. Ať je to kavárna bez hygieny či daňového přihlášení, dětský koutek bez chůvy a povolení, nebo jazykové kurzy, na které potřebujet­e atestaci. Jde o to, jestli ve společnost­i všichni akceptujem­e nezákonné chování, a je jedno, jestli pod rouškou dobra, či zla, nebo čehokoliv,“vysvětluje stanovisko Prahy 3 zástupce starostky Alexander Bellu (ODS).

Podle zástupců autonomníh­o centra ale Klinika dostala od státu výpůjčku s tím, že dopředu oznámila, jaký bude její konkrétní program. „Věci, které děláme, jsou určitě v souladu s právem. Školák, co tu máme, je rodičovský klub, dělají to rodiče. Stejně jako říkáme kavárně kavárna, ale je to klubovna, kde si za dobrovolný příspěvek uděláte kafe. Obsah je legální, jen ho nazýváme jinak,“říká Virtová.

O dalším osudu budovy by teď měla rozhodnout vládní komise. Buď ji přidělí státní organizaci, která o ni požádá, a když se žádná nepřihlásí, vypíše výběrové řízení.

 ?? Na konci února autonomní sociální centrum na pražském Žižkově podpořila demonstrac­e. FOTO MAFRA - JAN ZÁTORSKÝ ?? Na podporu Kliniky.
Na konci února autonomní sociální centrum na pražském Žižkově podpořila demonstrac­e. FOTO MAFRA - JAN ZÁTORSKÝ Na podporu Kliniky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia