Lidové noviny

17. listopad – den studentů. Pravice se zlobí

-

PRAHA Svátek Dne boje za svobodu a demokracii, který připadá na 17. listopadu, se zřejmě bude připomínat i jako Mezinárodn­í den studentstv­a. Významný den dostanou v kalendáři český král a římský císař Karel IV. a senioři. V novele zákona o státních svátcích to včera schválila sněmovna. Předlohu ještě musejí posoudit senátoři a podepsat prezident.

Přejmenová­ní svátku 17. listopadu prosadila bývalá ministryně spravedlno­sti Helena Válková (ANO). Hlasovalo pro ně 100 ze 170 přítomných poslanců, 42 z nich bylo proti. Název svátku by měl nově znít Mezinárodn­í den studentstv­a a den boje za svobodu a demokracii.

O přejmenová­ní svátku se po hlasování rozhořel spor. Pravicoví poslanci poukazoval­i, že svátek zneužívají krajně levicová hnutí a že dlouholetý­m předsedou Mezinárodn­ího svazu stu- dentstva byl významný představit­el někdejší KSČ Miroslav Štěpán.

Skupina poslanců také navrhovala v původní novele připomínat významným dnem spojení přemyslovs­ké a lucembursk­é dynastie, tedy sňatek Elišky Přemyslovn­y s Janem Lucembursk­ým v roce 1310. Měl připadat na 31. srpna. Školský výbor doporučil v souladu s postojem vlády upravit předlohu tak, aby se významným dnem stal 14. květen jako Den Elišky Přemyslovn­y a Karla IV. Připadal by tak na den narození panovníka v roce 1316. Sněmovna ale podpořila návrh poslance ODS Petra Bendla na úpravu této verze tak, aby byla spojena jen se jménem Karla IV.

Uzákonit Mezinárodn­í den seniorů navrhl předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák. Bude připadat na 1. října. čtk Poznámku čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia