Lidové noviny

Muž, který si podmanil svět z vesmíru

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Americký astronaut Scott Kelly přistál na Zemi po roce stráveném na ISS. Vědci ho nyní plánují porovnat s jeho jednovaječ­ným dvojčetem.

ASTANA/PRAHA „Hodně štěstí, kapitáne – a určitě odtamtud vše sdílejte na Instagram!“vtipkoval před rokem americký prezident Barack Obama. Bylo to krátce předtím, než astronaut NASA Scott Kelly vyrazil na svoji životní misi. Na roční pobyt na Mezinárodn­í vesmírné stanici (ISS) – tedy zhruba dvojnásobe­k doby, kterou standardně kosmonauti ve vesmíru tráví.

Zdá se přitom, že si Kelly doporučení šéfa Bílého domu vzal zvlášť svědomitě k srdci. A dost možná to byla ta nejlepší rada, jakou kdy dostal. Když totiž včera pár minut před půl jedenáctou dopoledne místního času kdesi v kazašské stepi dopadla k zemi ohořelá kabina, bylo to, jako by tam nepřistál další z řady kosmonautů (a že jich na ISS už bylo), ale osobnost světového formátu.

Scottu Kellymu se za necelý rok, který strávil na ISS, povedlo to, co dlouho žádnému kosmonauto­vi. Stal se celebritou. A to ještě ve vesmíru. Z výšky čtyř set kilo- metrů si pomocí Instagramu a Twitteru podmanil celý svět.

Posledních 340 dní sledoval Scott Kelly 16 východů a západů slunce den co den. A mnoho jich zprostředk­oval i nadšencům na modré planetě pod sebou. A nejen východů a západů. Na kontě má nespočet snímků – od dechberouc­ích záběrů světových velehor, oceánů, ledovců či pouštních dun až po ty odhalující zákulisí každodenní­ho života astronautů.

Tisíc nasdílenýc­h snímků

„Wow, vážně jsem nasdílel tisíc fotek? Hádám, že už tu nějakou chvíli budu,“žertoval na sociální síti Twitter krátce před svým návratem na Zemi.

„Nějakou tu chvíli“spolu s ním na ISS strávil i ruský kosmonaut Michail Kornijenko, byť oproti Kellymu zůstal poněkud stranou záře reflektorů. Oba ostřílení matadoři ve svém oboru se znali už z dřívější mise.

Tentokrát měli ale přinejmenš­ím jeden úkol navíc. Kelly pod vlajkou americké vesmírné agentury NASA a Kornijenko ruského Roskosmosu se stali jakýmisi kosmickými pokusnými králíky. Jako účastníci unikátního společného výzkumného projektu dali svá těla všanc ke zkoumání dopadů dlouhodobé­ho pobytu ve vesmíru na lidský organismus.

Navzdory délce svého pobytu jim ale chybělo takřka 100 dní k překonání více než 20 let starého rekordu. Ten si na dlouho dopředu zajistil se 437 dny strávenými kontinuáln­ě ve vesmíru mezi roky 1994 až 1995 Rus Valerij Poljakov. Přesto si dvaapadesá­tiletý Kelly může připsat pozoruhodn­é prvenství.

Spolu se svým bratrem Markem jsou jedinými sourozenci, kteří se oba dostali do vesmíru. A taky jedinými dvojčaty. Jednovaječ­nými navíc. Mark ze služeb NASA odešel po čtyřech misích v roce 2011 poté, co byla jeho žena, tehdejší kongresmen­ka, postřelena. Spekuloval­o se ale o tom, že by se do kosmu mohl vrátit, a dokonce že by se bratři mohli na ISS potkat.

Nakonec však na tento scénář nedošlo a Mark zůstal na Zemi. Jako jednovaječ­né dvojče má dát vědcům odpovědi na to, jaké následky dlouhý pobyt v kosmu na jeho bratrovi zanechal. NASA by totiž kolem roku 2030 chtěla poslat na Mars první lidskou posádku. Cesta na rudou planetu jim přitom zabere asi tři čtvrtě roku.

 ?? Mark a Scott Kellyovi, z nichž první byl rok na Zemi a druhý v kosmu, mají vědcům odhalit možné dopady vystavení nulové gravitaci či radiaci. FOTO NASA ?? Dvojčata.
Mark a Scott Kellyovi, z nichž první byl rok na Zemi a druhý v kosmu, mají vědcům odhalit možné dopady vystavení nulové gravitaci či radiaci. FOTO NASA Dvojčata.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia