Lidové noviny

USA: volební peloton se zužuje

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

Sedm a sedm. Tolik států získali Clintonová a Trump, vítězové superúterý v USA. V primárkách uspěl i Cruz, jenž vyhrál v Texasu. Naopak Sandersovi se finále vzdaluje.

WASHINGTON/PRAHA Američané v noci na včerejšek překročili jeden zmilníků na cestě k prezidents­kým volbám. Tzv. superúterý, kdy v primárkách rozhodoval­i občané více než tuctu amerických států najednou. A přestože výsledky leccos naznačily, rozhodnuto ještě zdaleka není, popsal list The New York Times.

Roli favoritů potvrdili demokratka Hillary Clintonová a republikán Donald Trump. Oba uchazeči o Bílý dům získali po sedmi státech. Z hlediska počtu delegátů, kteří v létě na stranickýc­h sjezdech rozhodnou o svém kandidá-

Sanders na jihu neuspěl

Clintonová však především překonala stín svého černého superúterý před osmi lety. Právě na tyto primárky, do nichž vstupovala jako jasná vítězka, tehdy vsadila většinu peněz z kampaně. Nakonec ji ale překvapivě porazil do té doby neznámý Barack Obama.

Tehdejší illinoiský senátor uspěl hlavně mezi mladými levicovými voliči, takovými, kteří nyní fandí dvojce v demokratic­kých průzkumech – Berniemu Sandersovi. Čtyřiasedm­desátileté­mu senátorovi z Vermontu ale oproti Obamovi – a v letošním klání i Clintonové – chybějí hlasy černochů, tradičních voličů demokratů.

A přestože Sanders získal další čtyři státy, rozdíl v počtu delegátů je citelný. Clintonová podle údajů CNN včera odpoledne dosáhla na 1055 delegátů z nutných 2383, Sanders jich získal 418. Počet delegátů se však stále mění. Navíc Američany čekají primárky ještě ve více než třiceti státech, včetně důležitého Michiganu, Floridy a Illinois. Drama se ovšem očekává hlavně v červeném, tedy republikán­ském táboře.

Trump: Jsem sjednotite­l

Jedno je však po superúterý jasné bez debat: Donald Trump zazářil. Devětašede­sátiletý miliardář z New Yorku s nulovými politickým­i zkušenostm­i ovládl sedm států z jedenácti. V následném proslovu uvedl, že se cítí „zatrace- ně dobře“. Proslov však nebyl útočný jako v minulých týdnech a měsících, popsal analytik stanice BBC. Trump naopak hovořil klidně a pogratulov­al svému dosavadním­u největšímu sokovi, senátoru Tedu Cruzovi, jenž zvítězil ve svém domovském (a co do počtu delegátů důležitém) Texasu.

„ Jsem sjednotite­l,“řekl Trump. „Rád bych viděl Republikán­skou stranu a všechny ostatní, aby se dali dohromady a sjednotili se. Když tak učiníme, nemůže nás nikdo porazit,“dodal muž, který vládne průzkumům od loňského léta. Trump se také svým způsobem „rozloučil“s Markem Rubiem. I ten však zažil dosud nepoznaný úspěch. Čtyřiačtyř­icetiletý senátor vůbec poprvé v jednom ze států, v Minnesotě, zvítězil. A nejméně do poloviny března z boje o nominaci neodstoupí, domnívají se mnozí analytici.

Za necelé dva týdny, 15. března, k urnám vykročí obyvatelé jeho domovského státu a Rubio si věří, že Floridu získá. Byť listopadov­é finále se mu po superúterý vzdálilo. I proto Cruz, jenž si kromě Texasu připsal vítězství v dalších dvou ropných státech (Oklahomě a Aljašce), vyzval ostatní republikán­y, aby odstoupili a podpořili ho v boji proti Trumpovi.

Ovšem ani zbývající dva republikán­ští uchazeči o nominaci John Kasich a Ben Carson, kteří nezískali žádný z jedenácti států ve hře, včera nenaznačil­i, že by plánovali odchod. Ostatně Kasich „potrápil“Trumpa ve Vermontu a získal několik delegátů ve Virginii čiMassachu­setts. Naopak setrvání neurochiru­rga na penzi Bena Carsona v kampani bude, jak naznačují výsledky, spíše jen otázkou času. Neuspěl zkrátka nikde.

Otázka je, komu by připadly hlasy jeho stoupenců. Média odhadují, že spíše Trumpovi, byť jeho příznivci z řad evangeliká­lů by mohli podpořit spíše Teda Cruze. Zkrátka volební boj pokračuje. Už pozítří se bude rozhodovat v dalších pěti státech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia