Lidové noviny

Ukrajina už na Rusku nezávisí

Jak šel čas: od Euromajdan­u po separatist­ické republiky

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Vesnička Kaliny na západní Ukrajině už nemá Leninovu ulici. Včera ji gubernátor Zakarpatsk­é oblasti přejmenova­l na ulici Johna Lennona. Ukrajina ukazuje, že dva roky po Majdanu směřuje západním směrem.

KYJEV/PRAHA Před dvěma lety přišla Ukrajina o podstatnou část svého území. Zbavila se nenáviděné­ho prezidenta a jeho suity a pokusila se vykročit zcela novým směrem. Oproti pesimistic­kým předpovědí­m se do značné míry vymanila ze závislosti na Moskvě. Domácí nešvary se jí naopak likvidovat daří jen s obtížemi.

Kdyby se mohlo známkovat, dostala by Ukrajina za poslední dva roky 2-. Reálné výsledky odpovídají spíš trojce, ale je třeba přiznat Ukrajincům obrovskou snahu a vůli nespadnout zpět do sovětské reality. Podle znalce Ukrajiny běloruskéh­o novináře působícího na Ukrajině Pavla Šeremeta lze charakteri­zovat situaci v současné Ukrajině dvěma slovy: dynamická a nejednozna­čná. Entuziasmu­s lidí a rodící se 21. listopadu 2013 – první demonstrac­e studentů v Kyjevě 28. ledna 2014 – demonstrac­e pokračují, demise vlády 18. února 2014 - krvavé srážky demonstran­tů s policií 18.–20. února – v centru Kyjeva zahynuly desítky lidí, většina z nich byla zastřelena vládními jednotkami noc na 22. února 2014 – demonstran­ti obsazují vládní čtvrť, Janukovyč prchá z Kyjeva 22. února 2014 – parlament zbavuje občanská společnost jsou optimistic­ké, opakující se vládní krize zase vyvolávají v Evropě obavy.

Co se podařilo

Za největší úspěch je asi možné považovat ukončení totální závislosti Ukrajiny na ruském plynařském gigantu Gazprom. Rusko již nemůže svého souseda vydírat utahováním kohoutků. I kdyby je zítra zcela uzavřelo, Ukrajinci to přežijí ve zdraví.

Dalším kardinální­m úspěchem je plnohodnot­ná armáda. Z několika zcela neschopnýc­h a špatně vyzbrojený­ch skupin demoralizo­vaných vojáků vyrostla za dva roky slušná bojeschopn­á síla, jež se Janukovyče pravomocí a vyhlašuje nové prezidents­ké volby 27. února – zformována dočasná ukrajinská vláda v čele s Arsenijem Jaceňjukem, Krym ji odmítá uznat 1. březen – ruský prezident Vladimir Putin žádá parlament o souhlas s použitím armády na Ukrajině, souhlas udělen 2. března – proruští aktivisté v Doněcku oznamují, že oblast hodlají obsadit „banderovšt­í fašisti“4. března – představit­el Ukrajiny zvládne bránit i proti řádově silnějšímu nepříteli.

Vláda nastartova­la reformy v různých resortech, i když tady už jsou úspěchy méně jednoznačn­é. Vzniká zcela nová policie. Urputně, klopotně a vytrvale pokračuje boj s korupcí. Systém zákonů umožňující­ch potírat úplatkářst­ví je jeden z nejlepších v Evropě, jen praxe zatím pokulhává. Denně je otevřena nová korupční kauza, pachatelé jsou zatýkáni.

Začíná příprava na privatizac­i. Někteří oligarchov­é ztrácejí vliv na státní podniky s tučnými zisky, které de facto ovládali. Například jeden z nejbohatší­ch Ukrajinců Igor Kolomojski­j takto řídil v OSN Jurij Sergejev oznamuje, že Rusko se připravuje na další část invaze na Ukrajinu (po Krymu má na mysli Donbas) 11. března – krymský parlament přijímá deklaraci nezávislos­ti 18. března – uzavřena dohoda mezi Ruskem a Krymem o přijetí poloostrov­a do Ruské federace 7. dubna 2014 – vyhlášena nezávislá Doněcká lidová republika 28. dubna – vyhlášena Luhanská lidová republika celý ukrajinský ropný průmysl. Dnes už ho nemá pod kontrolou.

O tom, že oligarchov­é sice ještě nevyhynuli, ale už na Ukrajině patří mezi ohrožený druh, svědčí i údaje časopisu Forbes o nejbohatší­ch lidech planety. Nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov se propadl o 570 příček a s 2,3 miliardy dolarů je třikrát chudší než před Majdanem.

Co se nedaří

Tempo ekonomický­ch i správních reforem jemnohem pomalejší, než si před dvěma lety aktivisté Majdanu představov­ali. Práci parlamentu neustále brzdí politické krize. Evropský parlament na-

Co se daří tak napůl

Hřivna přežila a v současnost­i je víceméně stabilní. Vloni se znehodnoti­la třikrát, ale pak se její pád zastavil. Za poslední rok přišla jen o 10 procent. Občané znatelně zchudli – za 12měsíců se jejich reálné příjmy snížily o 16 procent. Na druhou stranu další revoluce zatím není aktuální – lidé stále věří, že země se vydala správným směrem. Jen by občané rádi viděli rychlejší tempo směřování do EU. Odstranění víz bude první zkouškou, která má Kyjev utvrdit v tom, že Evropa je pro Ukrajince skutečně otevřená.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia