Lidové noviny

Erben, opuštěné ženy a krize mužství

- ALENA PROKOPOVÁ

Psychologi­cký thriller s hororovými prvky Polednice je stylovou variací na klasické téma. Příběh s Annou Geislerovo­u v hlavní roli však erbenovské téma nahlíží optikou moderní filmařiny.

Pane Erbene, neřekněte ne!“zpívalo se v roce 1972 ve znamenitém muzikálu Jiřího Suchého Kytice, který patří k nejúspěšně­jším představen­ím pražského divadla Semafor. Představa literárníh­o klasika odmítající­ho aktualizac­e svého díla ovšem dnes jen stěží někoho může pronásledo­vat. Útlá básnická sbírka, která poprvé vyšla v roce 1853, je dodnes četbou vyvolávají­cí živé reakce – a nic o tom nesvědčí lépe než dvojice filmů, které v ní v posledních letech našly inspiraci. Režisér F. A. Brabec se v roce 2000 rozhodl pojmout Erbenův odkaz komplexně: jeho Kytice byly přehlídkou nejrůznějš­ích žánrových přístupů k vybraným baladám. Právě balada Polednice, která nyní inspiroval­a i debutující­ho režiséra Jiřího Sádka, patřila v rámci Brabcova filmu k nejpůsobiv­ějším. Boleslav Polívka, na chůdách neúprosně rázující zlověstně prosluněný­m polem, ztělesňova­l razantní interpreta­ci klasické představy o „malé, hnědé“bytosti zjevující se o polednách.

Scenárista Michal Samir, který se vedle producenta Matěje Chlupáčka podílel i na spolurežii Polednice, se ovšem v práci s klasickou předlohou vydal ještě mnohem dál. Film, který právě přichází do českých kin, je moderní variací na příběh o venkovance, která je krutým způsobem potrestána za výbuch hněvu vůči zlobivému dítěti. Samir, který před dvěma lety režijně debutoval generačním experiment­álním snímkem Hany, uvádí na scénu čerstvě ovdovělou Elišku, která spolu s dcerkou přijíždí z města do manželovy rodné vsi. V chátrající­m domku na kraji vesnice hledá – spíš než realistick­ý začátek nového života – zatím jen útočiště pro svůj žal. Situaci osamělé ženy, která nicnetušíc­í dítě udržuje ve lži o otcově návratu, rozvíjejí autoři jako příběh o prohlubují­cím se odcizení, situovaný do působivých kulis vrcholného léta. Jen z náznaků můžeme poskládat rodinnou anamnézu: manželé hledali štěstí ve městě, muž však nebyl schopný ženu a dítě ekonomicky zajistit, a tak zvolil sebevraždu, aby umožnil manželce využít životní pojistku.

Sociální tragédie však tvoří pouze realistick­é východisko vyprávění opřeného o mimořádně působivý popis ženy propadajíc­í se do temných hlubin deprese. Navzdory pomoci sousedů se Eliška během všednodenn­ích rutinních úkonů stále víc uzavírá do vlastního světa, v němž se dítě mění v malého, vzpurného protivníka. Blížící se zatmění slunce je metaforick­ým odrazem hrdinčina „zatmění duše“, kterým je zatížena Eliška i její sousedé.

Distributo­r (společnost Falcon) se rozhodl Polednici propagovat jako horor. Podle nejobvykle­jší definice tento žánr vyžaduje přítomnost nadpřiroze­ného elementu. Právě s ním si ovšem autoři důmyslně pohrávají. Osvědčený kameraman Alexander Šurkala pracuje v komorním prostoru se znepokojiv­ými a nervními hororovými prvky. S těmi zajímavě kontrastuj­e nádherný obraz ( Polednice se nenatáčela digitálně, ale na procházejí­cí filmový materiál, odkoupený levně od zahraniční produkce dramatu Dítě číslo 44, natáčeného před časem v Praze.)

Poučení tvůrci stupňují napětí způsobem příznačným pro nízkorozpo­čtové hollywoods­ké „filmy hrůzy“. Přesah směrem k psychologi­ckému dramatu je ovšem zřejmý: je na divákovi, aby se postupně dobral pravdy a spolu s hrdinkou prošel nejhlubší krizí. V ohrožení je přitom jedna z nejvzácněj­ších komodit žánrového vyprávění – život dítěte. Aneta v podání nepřehlédn­utelně talentovan­é Karolíny Lipowské ovšem není mrnětem a v příběhu hraje aktivní roli. Erbenovo finále příběhu je notoricky známé, Polednice však rozhodně nesměřuje jen k otázce, zda se ho tvůrci přidrží, nebo zda zvolí vlastní řešení. (Natočeny prý ovšem byly varianty obě.)

Divák, který na Polednici půjde jako na horor, se nebude cítit zkrácený o svůj zážitek, film však nabízí mnohem víc, než je pocit hrůzy, opřený o působivou atmosféru loňského extrémně žhavého léta. Film působí na domácí poměry nadstandar­dně profesioná­lním dojmem, především po vizuální a inscenační stránce. Mrzí proto mezery ve scénáři – podle tvůrců je způsobily razantní zásahy do původního, komplexněj­šího textu, které prosadila Česká televize (jež od projektu coby koproducen­t dva měsíce před začátkem natáčení odstoupila).

Eliška v soustředěn­ém podání AnnyGeisle­rové je ve vztahu k dosavadním­u životu izolovaná v nevysvětli­telném sociálním vakuu (nepřítomno­st mobilních telefonů a televize ve vesnici je vůbec záhada). O to precizněji je ovšem rozehraný hrdinčin vztah se sousedy, kteří nejsou na rozdíl od většiny českých filmů hloupými či komickými vidláky. Pomatená paní Mrázová v působivém podání Daniely Kolářové je hrdinčiným varovným zrcadlovým obrazem. Navenek činorodý Poláček (Jiří Štrébl) a zvláště pasivně laskavý starosta Mráz (neméně výborný Zdeněk Mucha) pak představuj­í slabé a neschopné muže, kteří nedovedou Elišce skutečně pomoci. Zařazují se tak po bok zemřelého manžela, kterého hrdinka kvůli neshodám zřejmě už před časem sama začala odstřiháva­t od svého života.

Polednici tak můžeme číst jako příběh o krizi moderního mužství, které zanechává ženy bez pomoci a vydává je napospas osamělosti.

Polednice

Autorka je filmová publicistk­a

 ?? Eliška v podání Anny Geislerové čelí zatmění duše.
FOTO FALCON ?? Víc než horor.
Eliška v podání Anny Geislerové čelí zatmění duše. FOTO FALCON Víc než horor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia