Lidové noviny

Nový pražský festival láká na Iggyho Popa

-

PRAHA Nový hudební festival s názvem Metronome se uskuteční 25. a 26. června v části Stromovky a na holešovick­ém Výstavišti. Největší hvězdou akce bude americký punkrockov­ý zpěvák a herec Iggy Pop. Na prvním ročníku se na čtyřech scénách představí přes tři desítky interpretů, informoval včera spolupořad­atel festivalu David Gaydečka. Vedle Iggyho Popa vystoupí skupiny Foals, The Kooks, Crystal Fighters nebo zpěvák Richard Müller. Domácí interpreti zahrají ve speciálníc­h projektech vytvořenýc­h pouze pro festival. Například J.A.R. si přizvou gospelový soubor a kytarista Ivan Kral bude hrát s Jiřím Suchým.

„Máme zatím plán pořádat festival do roku 2022. Nečekáme, že hned první ročník bude ziskový,“uvedl spolupořad­atel Martin Voňka. Dodal, že program ocení zejména ti, kdo mají ve zvyku poslouchat celá alba, a ne pouze jednotlivé písničky.

Festival Metronome se časově překrývá s další pražskou hudební akcí United Islands, za jejímž pořádáním také stojí Gaydečka s Voňkou. „Po třinácti letech se stalo zvykem, že poslední víkend v červnu je hudební. Přišlo nám lepší udělat jeden výrazně hudební víkend, než abychom organizova­li hudební víkendy dva,“řekl Gaydečka.

Iggy Pop, který v Česku již vystoupil například na festivalec­h v Trutnově a na Colours of Ostrava, na Metronome představí skladby z nové desky Post Pop Depression i průřez své sólové tvorby. Druhým lákadlem bude jedna z nejžádaněj­ších kapel současnost­i, britští Foals. Loni na podzim vydali své již čtvrté studiové album What Went Down a během letošního turné se jim podařilo vyprodat i proslulý stadion Wembley.

Areál ve Stromovce bude mít kapacitu 15 tisíc diváků, rozpočet festivalu je 40 milionů korun, v dalších ročnících organizáto­ři očekávají jeho až dvojnásobn­é navýšení. Festival, který prezentuje plakát s raketou mířící kMěsíci, nemá tradičního hlavního sponzora, podle pořadatelů je podnikatel­ským záměrem. Vstupenky stojí 1200 a 1600 korun. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia