Lidové noviny

Metronome, plusy a minusy

-

Raketa na plakátu sviští do výšin, Praha má nový letní festival. Dovézt Iggyho Popa, to je plodný počinek pro akci, která chce letos přitáhnout deset až patnáct tisíc lidí, britští Foals tu dobře reprezentu­jí hvězdy pro mladší publikum. Nový festival je ovšem akcí zkušených: „Powered by United Islands of Prague,“hlásí slogan.

Situace je tedy následujíc­í: v tytéž dny jako United Islands, městská slavnost s volným vstupem, se bude od nynějška konat ještě jeden festival; ten už je za vstupné (1800 Kč / dva dny). Vytváří ho stejný tým. Vzbuzuje to otázky.

Zkouším si představit organizáto­ra, který spolu s jedním popovým festivalem pořádá v tomtéž místě a v tytéž dny ještě druhý. Být sám sobě konkurente­m a proti jedné zábavné akci pro desetitisí­ce lidí stavět druhou... To je hodně nezvyklý podnikatel­ský plán. Osobně bych to udělal snad jen v tom případě, že jeden z těch dvou festivalů by nebyl placený z mé kapsy. Což je případ United Islands of Prague, akce, která vyrostla a přežila díky dlouholeté těsné podpoře městskými penězi: zdaleka ne na každou kulturu se pro- středky najdou, sem po léta plynou. Organizáto­ři si mohli pro nový vlastní festival vybrat kterékoli datum, rozhodli se ho však přibalit k United Islands, protože tahle akce bez vstupného jim od nynějška může sloužit jako vedlejší „zahřívačka“pro akci skutečně jejich, placenou. Sami pořadatelé to na tiskové konferenci řekli: Lidé si zvykli spojovat ten víkend s hudbou, je nejjistějš­í pořádat Metronome právě v tu dobu.

Z ekonomické­ho hlediska je to vymyšleno až vychytaně dobře, ale klíčové slovo, které bylo dáno do vínku festivalu Metronome, je chytračení. Což s cool stylem kolem popkultury, kterou má přehlídka reprezento­vat, dohromady prostě nejde. Tým United Islands se nikdy moc neuměl vcítit do pravověrný­ch hudebních fanoušků. Někteří z nich jsou ale na byznys bez skrupulí citliví, a to z toho prostého důvodu, že svobodná hudební scéna pro ně reprezentu­je jeho přesný opak.

A zároveň něco jako Metronome potřebujem­e. V Praze pochopitel­ně má být slušný velký letní festival, kam budeme chodit na hvězdy, jako je Iggy Pop, i na široké a důležité pásmo nehvězdnýc­h kapel. Koneckonců, United Metronome tým má Barboru Šubrtovou, programovo­u ředitelku, která právě mezinárodn­í pásmo začínající­ch kapel mapuje asi nejlíp v Česku. Chceme mítMetrono­me rádi, ale okolnosti jeho vzniku nám to věru neusnadňuj­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia