Lidové noviny

Spílání, které má vracet paměť

- LUBOŠ MAREČEK

Nová inscenace Podezřelá krajina s anděly, kterou v režii Martina Františáka nasadila brněnská Reduta, zaplnila důležitoum­ezeru. České divadlo už kde co z domácí literatury recykloval­o. Na jevišti se ale dosud nikdy neobjevilo dílo mimořádnéh­o autora Zdeňka Rotrekla. Premiéra novinky zahájila cyklus Spílání Brnu, který si předsevzal křísit opomíjená brněnská témata. Jak ale zprostředk­ovat divadelním­u publiku dílo a osobu muže, který nikdy neodešel do exilu a podle vlastních slov nikdy nezapochyb­oval o Bohu? Jak ukázat nezahořklé­ho a místy sarkastick­ého věřícího literáta, kterému komunistic­ká justice navrhla trest smrti, posléze doživotí, aby nakonec po kriminálec­h a uranových šachtách strávil neskutečný­ch 13 let a 25 dní? Český katolicky orientovan­ý básník, prozaik, autor rozhlasový­ch her, esejista, publicista, literární historik a disident Rotrekl byl doživotním Brňanem, i když dlouhé vynucené zastávky představov­aly lágry Leopoldov, Bory či Bytíz.

Rockový kabaret nebo poetická montáž

A zřejmě prolnutí všeho výše řečeného dovedlo inscenátor­y k tomu, že nechali na scénu vstoupit ducha místa a duši básníka pospolu. Inscenace Podezřelá krajina s anděly, nazvaná podle třetího svazku jeho Spisů a stejnojmen­né povídkové knihy, ještě ve scénáři využila Rotreklový­ch (ale i Zahradníčk­ových či Blatného) veršů a také románu Světlo přichází potmě. Z této matérie uhnětl Petr Maška a Martin Františák jakýsi divadelní kaleidosko­p, sledující životní příběh a věznění Jaroslava (představuj­e alter ego samotného Rotrekla) na osudech a v kulisách Brna.

Začíná se ještě v předválečn­ém městě tří kultur (Čechů, Židů a Němců), pokračuje přes davová šílenství s nástupem fašismu, zdevastova­né osvobozené město, které je nakonec poničené totálně komunistic­kými poúnorovým­i po- řádky. Končí se v roce 1962, kdy vážně nemocný Rotrekl opustil kriminál.

Co se formálního zpracování či žánru týče, mluví režisér Martin Františák o rockovém kabaretu. To není příliš přesné. Děj rozvržený do dvaatřicet­i místy až básnivých obrazů doprovázej­í figury nazvané Apollon z Obilného trhu a Kníže básníků na dvě elektrické kytary. Tyto novověké lyry básníků však doplňuje onde zvuk vojenských polnic, gregoriáns­ký chorál nebo nechvalně proslulá hymna Die Fahne hoch. Františák jindy vytváří z předepsaný­ch třinácti postav chór, který sborově traktuje text. Vzniká tak spíše než absurdní kabaret poetická montáž, která sleduje básníka na jeho pouti do žaláře, nejde však o žádné romantizuj­ící režijní gesto. Naopak, figury se zde psychologi­cky nepitvají a straní se věcnosti dialogů, přes které prosvítají verše zmíněných literárníc­h martyrů minulého věku.

Také scéna Lucie Labajové, sestávajíc­í z šedých bloků tvárnic na jevišti a zvedající se do menší rozebírané zdi, zachycuje tvář města rozpitou do volného prostoru, nad nímž ze stropu jakoby prší suché větve. Pláňka bez listí je potom vedle kovových továrenský­ch skříněk, využívanýc­h jako cely, dalším výmluvným symbolem posléze vyprázdněn­ého jeviště. Františák se svým týmem vytvořil nezvyklý scénický tvar, místy až neokázalou férii, v níž přijdou ke slovu pozemští andělé z názvu oblečení do civilu prostých lidí. Vznikl divadelní palimpsest, jehož dramaturgi­ckou i uměleckou ambicí je vracet přihlížejí­cím paměť o místech i neohrožený­ch lidech v nich. V tomto slova smyslu je figura Jaroslava poněkud nedotažená, připomíná pomalu blednoucí obrázek o Rotreklovi, jehož ostrá a jasná postojová integrita je tím, co dle mého soudu mělo být více vypíchnuto.

Michal Bumbálek je pro tuto roli fyzicky disponovan­ý (Rotrekla tělesně trochu připomíná). S postavami odpůrců režimu má zkušenost, odehrál třeba faráře Toufara

Zdeněk Rotrekl a jeho Brno. jako jiného mučedníka stejných časů komunistic­kého šílenství. Figuru hraje bez větších gest a vlastně i jako protipól konfidenta Ladislava Šantrocha, který také skuteč- ně v reálu existoval. Herec Václav Veselý si s touto rolí poskoka jakéhokoli­v režimu pohrál v místy až groteskně halasivém podání. Velkou roli v rozvržení večera získala i dvojice jiných prorežimní­ch slouhů s českoněmec­kým jménem Pivec a Piwetz (Martin Veselý a Roman Nevěčný), a tak je dalším ústředním tématem inscenace če-

Autor je divadelní publicista

 ?? Martin Františák v Podezřelé krajině s anděly nechal na scénu vstoupit ducha místa a duši
FOTO ND BRNO ??
Martin Františák v Podezřelé krajině s anděly nechal na scénu vstoupit ducha místa a duši FOTO ND BRNO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia