Lidové noviny

Obávaný favorit nejistě stoupá

Clintonová má nominaci téměr jistou, Trump nikoli. Cruz a Rubio nemají důvod odstupovat

-

Vprimárkác­h ve dvanácti státech USA 1. března zdrcujícím způsobem vyhrála u demokratů Hillary Clintonová a u republikán­ů výrazným způsobem Donald Trump. To dnes už ví každý. Ale co je za tím?

Clintonová má nominaci téměř jistou, protože senátor Bernie Sanders ji už ohrozit nemůže. A nikdo třetí v demokratic­kých primárkách není. Jediná, hypotetick­á možnost, která by Hillary mohla nominaci upřít, by byla federální žaloba za používání nezabezpeč­eného soukromého serveru a e-mailu v době, kdy byla ministryní zahraničí. Je nejspíš jisté, že Obamova demokratic­ká administra­tiva na ni žalobu nepodá.

Sanders mohl „uspět“, kdyby Hillary poškodili tak, že by do demokratic­kých primárek vstoupil někdo další, například viceprezid­ent Joe Biden. To se nestalo a nestane. Sanders má podporu u levicové bělošské mládeže, takže může vyhrát primárky ve státech, které jsou levicové a mají malý počet obyvatel tmavší barvy pleti. Tj. ve státech na severových­odě, severu a tam, kde jsou velké levicové univerzity. Když před osmi lety v primárkách soupeřili Hillary a Barack Obama, Obama měl na své straně levicovou vzdělanou mládež (která letos volí Sanderse) a taky černošské voliče. Hillary měla chudší bělochy a Hispánce. Tehdy vyhrál Obama, letos vyhraje Hillary. Proč? Protože kromě Hispánců a lidí chudších ji letos výraznou většinou podporují i černošští voliči, kteří ji zajistili sérii vítězství v superúterý a taky jí pomůžou k nominaci. Černošský hlas v USA je disciplino­vaný a loajální vůči Hillary. Nominaci má tudíž jistou, i když Sanders ještě vyhraje primárky v několika státech a jeho porážka bude čestná; zajistí mu motivační projev na demokratic­kém sjezdu v červenci.

„Vítěz bere vše“dosud neplatilo

V superúterý u republikán­ů jasně zvítězil Trump, je favoritem, je k nominaci blíž než předtím, ale stále ji nemá jistou, stále jej lze porazit, byť už jen obtížně. Jak to? U republikán­ů byly primárky zatím v patnácti státech; v deseti vyhrál Trump, ve čtyřech senátor Ted Cruz z Texasu a v jednom senátor Marco Rubio z Floridy. Trump však nad nimi v počtu delegátů nevede poměrem 10:5 či 2:1, alemnohem nižším. Jak to? Delegáti na republikán­ský nominační sjezd se totiž v dosavadníc­h primárkách jednotlivý­m kandidátům nepřidělov­ali podle principu „vítěz bere všechno“, nýbrž proporcion­álně (v mnoha státech jen těm, kteří získali alespoň 20 procent hlasů). Takže i když Trump má podporu největší, v žádných primárkách nezískal více než 50 procent odevzdanýc­h hlasů a vmnoha státech, které „vyhrál“(byl v nich první), získal méně delegátů než dohromady Cruz, Rubio a čtvrtý v pořadí John Kasich, guvernér státu Ohio. Trump tak stále nemá většinu doposud vygenerova­ných delegátů, jakou má například u demokratů Hillary.

Z republikán­ských primárek tak po superúterý nemá důvod odstupovat Cruz, neboť je hned za Trumpem, a navíc „splnil povinnost“a vyhrál ve svém domovském Texasu. Důvod odstoupit nemá ani Rubio, neboť v procentuál­ní podpoře jen těsně zaostává za Cruzem (byť získal většinu jen v jednom státě), a navíc primárky se nyní posunou do států více centristic­kých, států na Středozápa­dě či severu, kde je Rubio před Cruzem. A neodstoupí ani Kasich, neboť 15. března budou primárky v jeho domovském Ohiu.

Někdo kompromisn­í?

Ten den, 15. březen, bude představov­at velkou změnu, protože v lidnatých státech s mnoha delegáty – ve státech Florida, Illinois, Ohio – se bude volit podle principu „vítěz bere všechno“: ten první na pásce získá delegáty všechny a ten druhý za ním, byť by měl jen o hlas méně, nezíská nic.

Pokud v nich první na pásce bude Trump, získá nejen úžasný náskok před všemi ostatními, ale zároveň z primárek knokautuje Rubia a Kasicha, neboť je porazí v jejich domovských státech. Pak zbydou jen Trump a Cruz a pouze zázrak ( jen samá vítězství) by mohl Cruze dovést k nominaci. Jinými slovy, pak s pravděpodo­bností hraničící s jistotou nominaci získá Trump.

Pokud však Rubio zvítězí na Floridě, Kasich v Ohiu a Cruz ještě někde, může nastat scénář jiný: na republikán­ském sjezdu v červenci bude mít Trump nejvíc, ale ne většinu delegátů. Nastanou zákulisní jednání, dohody různých kandidátů, které vygenerují toho, kdo nominaci získá. Může to být Trump, ale i nemusí, protože jeho ti všichni ostatní nenávidí – či se ho obávají – nejvíce. Může se dokonce stát, že se delegáti poté, co v prvním ani druhém kole nikdo nezíská většinu, shodnou na někom kompromisn­ím, kdo v primárkách ani nekandidov­al. Pokud by nastal tento scénář – rozhádaný sjezd a nominaci získá někdo jiný než Trump, který by měl největší, leč nikoli nadpolovič­ní počet delegátů, – bude on se svým egem ten výsledek respektova­t?

To je ve hvězdách. Kdyby nerespekto­val a kandidoval nezávisle, zajistí Hillary vítězství. Zatím však na nezávislou kandidatur­u pomýšlet nemusí. Je přece u republikán­ů favoritem.

 ?? Ředitel Občanského institutu ??
Ředitel Občanského institutu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia