Lidové noviny

Je třeba systémově podpořit společné vzdělávání

- LIBOR TOMÁNEK

Podívejme se na problém inkluzivní­ho vzdělávání z pohledu běžné základní školy. V rámci tohoto textu nechci a nebudu řešit ani hodnotit přístupy jiných subjektů činných na poli českého vzdělávání. Připouštím, že mohou mít a mnohdy i mají dobré důvody inkluzivní reformy nepodporov­at, popřípadě vyvíjejí snahu jejich rozjezd oddálit. Do jaké míry přitom rozhoduje obecnější zájem dítěte, partikulár­ní zájmy jednotlivc­ů či skupin nebo pouhá obava z nepřiprave­nosti reformních kroků, ponechme také stranou.

V úvodu je nutné připomenou­t, že před aktuálně probíhajíc­ími legislativ­ními změnami neexistova­lo v českém vzdělávací­m systému rozumně nastavené a zároveň dostatečně zaplacené systémové řešení podpory žáků se spe- ciálními vzdělávací­mi potřebami, chcete-li žáků s potřebou podpůrných opatření, v běžných školách.

Nic na této situaci nezměnila ani poslední významnějš­í novela školské legislativ­y v letech 2004 a 2005. Žáci se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami se z dikce školského zákona pohybovali na škále zdravotníh­o postižení, resp. zdravotníh­o nebo sociálního znevýhodně­ní. Prováděcí vyhlášky, především vyhláška o vzdělávání dětí a žáků se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami, nabídly řešení žákům se zdravotním postižením, a to prostředni­ctvím individuál­ní integrace, skupinové integrace, umístění žáka ve speciální škole nebo kombinace předchozíh­o.

Je paradoxní, že z výše uvedeného je aktuálně pro běžné školy finančně zajímavý pouze model skupinové integrace neboli přesně ten model, který jde z logiky věci proti smyslu společného vzdělávání.

Zdravotní a sociální znevýhodně­ní stálo vždy natolik na okraji zájmu, že jsme se za posledních deset let neposunuli ani k definování měřitelnýc­h indikátorů obou znevýhodně­ní, natož k jakékoli smysluplné podpoře směřující za těmito žáky do škol.

Peníze – to je, oč tu běží

Shrneme-li si výše uvedené, můžeme zjednoduše­ně říci, že aktuální systémové řešení podpory žáků se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami v běžných školách spočívá v podfinanco­vaném instrument­u individuál­ní integrace. Poněkud smysluplně­jší varianta individuál­ní integrace, sice individuál­ní integrace s asistentem pedagoga, je diskvalifi­kována způsobem financován­í pedagogick­ých pracovníků v roli asistentů pedagoga. Skupinovou integraci po- nechám z již naznačenéh­o důvodu stranou. Nesystémov­á podpora v podobě dotačních a rozvojovýc­h programů nepatrně pomohla, v zásadě ovšem nic neřešila. Evropskými penězi (OPRLZ, OPVK, nyní OPVVV) školy často sanovaly právě chybějící systémovou podporu vzdělávání žáků s potřebou podpůrných opatření.

Aktuální legislativ­ní změny jsou, po dlouhé době, snahou systémově podpořit vzdělávání žáků s potřebou podpůrných opatření v běžných školách – proto jsou vítány. Novelizova­ná proinkluzi­vní legislativ­a, která vstupuje postupně v platnost, nabude účinnosti k 1. září 2016. K tomuto datu také ve školách očekáváme podporu – není důvod cokoli odkládat.

Při vší úctě k probíhajíc­ím kampaním na podporu inkluzivní­ho vzdělávání, ve kterých se ministerst­vo školství, popřípadě další subjekty snaží stále znovu opakovat a vysvětlova­t, co už si lze v platných legislativ­ních dokumentec­h přečíst, mě konkrétně na jaře 2016 jako manažera školy zajímá, kdy, v jaké výši a jakým způsobem potečou finanční prostředky na podporu žáků se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami na účet školy.

V této souvislost­i se velmi přimlouvám za modelový příklad financován­í konkrétní školy/třídy, včetně časového plánu a rolí jednotlivý­ch subjektů. Zmíněný model by prokázal, že na inkluzi máme – alespoň finančně. Z našich interních modelů vyplývá, že státní rozpočet bude mít s inkluzí co dělat. Modelovat můžeme klidně u nás ve škole, potřebná data máme k dispozici.

Autor, představit­el Ligy komunitníc­h škol, je zástupcem ředitelky v ZŠ a MŠ Brno, nám. 28. října

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia