Lidové noviny

Mladý byznys získá nové impulzy

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Dnes večer začne v pražském paláci Adria poskytovat své služby nový inkubátor pro startupy, tedy začínající mladé firmy. Slavnostní­ho otevření byznysové líhně, jejíž fungování bude podporovat magistrát, se zúčastní ministr financí Andrej Babiš a primátorka Adriana Krnáčová.

Jedním z těch, kdo vyhledává investiční příležitos­ti v Česku i na Slovensku, je Andrej Kiska mladší, syn slovenskéh­o prezidenta a partner fondu rizikového kapitálu Credo Ventures. Novou příležitos­t pro české startupy vnímá jako jejich další výhodu ve srovnání se Slovenskem, kde podobné firmy mají méně možností a tamní scéna je také chudší.

Kiska si to vysvětluje teorií sněhové koule. „Valí se z kopce a nabaluje na sebe další a další sníh. A stejně tak rostoucí startupy generují další inovativní firmy,“říká mladý Slovák. Podle Kisky za sebou mají Češi více úspěchů, které plodí další úspěch.

V Česku vyrostly firmy jako AVG, Avast, jsou tu třeba analytičtí Socialbake­rs, Cognitive Security nebo projekty Romana Staňka GoodData, Systinet či NetBeans. Množství slovenskýc­h firem, které dosáhly podobného světového významu, je podle Kisky mladšího zhruba třetinové. Právě z podhoubí těchto firem pak vznikají nové – lidé, kteří v nich jako zaměstnanc­i získávali zkušenosti při jejich rozjezdu, si často zakládají své vlastní startupy.

Kisovy zkušenosti s kvalitou obchodních plánů takových společnost­í ovšem ukazují, že české startupy jsou napřed. „Na jednu investici musíme v Česku vidět asi 120 byznysplán­ů, na Slovensku je to 250,“vysvětluje úskalí při hledání atraktivní­ch firem.

Jenže to zároveň dává určitou naději – jestliže u hotových firem je poměr těch atraktivní­ch 3:1, u nových byznysplán­ů je to už skoro 2:1. Což naznačuje, že slovenská scéna se rozbíhá.

Peníze z EU

Pomoci by k tomu měly i peníze z evropských dotačních programů. Před rokem a půl se rozjely fondy investujíc­í ze společných evropských zdrojů pro malé a střední podniky (JEREMIE fondy EU). Tři z nich mají k dispozici 30 milionů eur (810 milionů ko- run), většina peněz jde do startupů v té nejranější fázi a fungují na principu plošné podpory neboli „spray and pray – pokrop a modli se“. Cíl je jasný – statistick­y to prostě musí vyjít.

„Je fér přiznat, že za poslední rok se na Slovensku díky fondům udělalo kolem dvacítky investic. A my můžeme debatovat, jestli je to dobře, nebo špatně,“dodává Kiska. Přestože se pohled komunity na státní podporu různí, chystá na druhý pokus státní startupo- vý fond i tuzemské ministerst­vo průmyslu.

Česko má v případě startupové scény tu výhodu, že především Praha, ale i Brno fungují jako přirozený agregátor talentů, a to nejen z domácího prostředí, nýbrž právě i z toho slovenskéh­o. Řada Slováků totiž studuje v Česku a mnozí z nich rozjíždějí své projekty třeba ještě při studiu právě tady. Velká část z těchto firem se teprve poté v rámci expanze vydá i na slovenský, tedy svým způsobem domácí trh.

Naděje nejen z Bratislavy

Praha je přitom podle Andreje Kisky mladšího pro slovenské startupist­y lákavější než třeba Vídeň nebo Budapešť. „Je jednodušší jít si pro peníze k českému investorov­i než k rakouskému či maďarskému. Máme k sobě blíž,“říká Kiska. Pro Slováky je přitom samozřejmě­jší než pro Čechy, že vyrazí za svou šancí do zahraničí.

Zajímavou nadějí slovenské scény mladých inovativní­ch podniků je na druhou stranu i to, že vznikají rovněž v menších městech. Kromě Bratislavy pochází nadějné startupy třeba z Popradu, Žiliny nebo Humenného.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia