Lidové noviny

Framykoin má náhradu: mast z laboratoře

- MARCELA ALFÖLDI ŠPERKEROVÁ

PRAHA Jedna z nejoblíben­ějších mastiček českých domácností, Framykoin, zmizela z trhu. V tomto případě ale pacienti nemusejí strádat – lékárny dokážou připravit náhradu tohoto pro mnohé nenahradit­elného přípravku. Řada lékařů již proto vystavuje pacientům recept na individuál­ně připravova­nou mast s antibiotik­em neomycin, na jejíž výrobu je surovin dostatek.

„Zájem o tuto mast se v posledních měsících citelně zvýšil,“potvrzuje Petr Harant, vedoucí lékárník z laboratoře Dr. Max v Nučicích u Prahy. Jen v jeho laboratoři připraví denně desítky dávek ve speciálníc­h kelímcích, v nichž je obsah chráněn před vnějšími vlivy. Expedice je rychlá, od přijetí receptu činí zpravidla dva dny.

„V drtivé většině případů jde o plnohodnot­nou náhradu výpadkovéh­o framykoinu,“potvrzuje farmaceut David Mendl. Mast s neomycinem je rovněž vázána na lékařský předpis. „Stojí kolem sta korun, ale pro pacienta je bez doplatku,“upřesnil mluvčí sítě lékáren Dr. Max Michal Petrov.

Na Slovensku k mání je

Nejčastějš­í průmyslově vyráběnou náhradou framykoinu je mast Bactroban, která ovšem také není od září k dispozici. „Kolega z Hodonína mi ale říkal, že na Slovensku je běžně k dostání framykoin ve všech lékových formách. Takže pacienti, kteří žijí blízko hranic, jezdí s receptem tam,“doporučil předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Setkává se s tím, že lékaři jako náhradu nejčastěji předepisuj­í přípravek Pimafucin. Státní ústav pro kontrolu léčiv na svých webových stránkách doporučuje fucidin jako substituci nedostatko­vé masti, již vyrábí Zentiva.

Jak uvedl mluvčí Zentivy Libor Kytýr, framykoin by se měl do českých lékáren vrátit do konce čtvrtletí. „Nepředpokl­ádáme, že by se změnila cena ani úhrada tohoto přípravku,“doplnil. Na mastičku pacienti doplácejí maximálně pět korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia