Lidové noviny

Problémem jsou neustálé změny legislativ­y

- MIROSLAV PETR

LN Na hospodské a restaurace – a nejen na ně – se letos řítí několik velkých změn. Protikuřác­ký zákon, kontrolní hlášení, evidence tržeb. Zvládnou to?

Jak kteří. Je třeba si říci, že kombinace některých opatření bude ohrožovat hlavně drobné živnostník­y, jako jsou například hospodští na venkově. Přitom náš stát, respektive politici, neudělal za posledních patnáct let až dosud nic, co by alespoň částečně podpořilo toto podnikání. Pouze se připravují další a další povinnosti a přenáší se odpovědnos­t státu na podnikatel­e. Proto jsme od počátku spojovali elektronic­kou evidenci tržeb s požadavkem na přesunutí DPH pro pokrmy a nealkoholi­cké nápoje do snížené patnáctipr­ocentní sazby. Zároveň se snažíme přesvědčit politiky, že by pro rozjezd elektronic­ké evidence tržeb bylo dobré, aby byla aplikována na přechodné období i druhá snížená sazba. Tedy ta desetiproc­entní. vé a administra­tivní zátěže podnikatel­ů.

LN Která z těch nových opatření podle vás nejvíc ovlivní ubytovací a pohostinsk­ý byznys?

Mnohem větším problémem než evidence tržeb bude pro některé hospody, čajovny a bary protikuřác­ký zákon. Včetně jeho některých velmi sporných pojednání o alkoholism­u. Nese rizika a povinnosti, které si dosud někteří provozovat­elé ani neuvědomuj­í. Kromě regulace cen, což je spíše úsměvné, nic neřešící opatření, je to hlavně jejich odpovědnos­t za mladistvé, kteří by se zdržovali v prostorách restaurace, přitom by se ale alkoholu napili předtím někde jinde. Nově by totiž měl být hospodský zodpovědný nejen za to, zda on sám nebo jeho číšník nalije mladistvým alkohol, ale i za to, že ten mladý člověk v sobě už nějaký alkohol má. To bude muset hostinský dávat každému příchozímu dýchnout? Jinak se totiž vystaví riziku zásadního postihu. To je naprosto absurdní. provozovny? Tedy na přání samotných zákazníků? Nebo je správné, že to sám stát striktně reguluje?

Současná norma, která už nyní platí, je dostatečná, jen stát nemá kapacity zajistit její plnění a účinně trestat tam, kde se nějakým způsobem porušuje. Takže to nejjednodu­šší je zákaz. Dnes je to kouření, zítra to budou další komodity. Vzpomeňme jen na takzvané hranolkové daně, které se už v Evropě také konzultova­ly. Je opravdu na zákazníkov­i, aby si vybíral restaurace kvalitní a třeba nekuřácké. Provozovat­el se vždy přizpůsobí trhu, oni ho k tomu totiž donutí právě zákazníci.

LN Evidence tržeb a zákaz kouření přijdou v nějaké podobě až během roku. Už od ledna ale platí povinné kontrolní hlášení, tedy reportován­í všech přijatých a odeslaných faktur na finanční úřady. Jak tohle ovlivní restauračn­í a hotelový byznys?

Kontrolní hlášení je sice dalším opatřením na zamezení daňových úniků, ale musím říci, že s jeho současnou podobou nemůžeme souhlasit. Značně zatěžuje administra­tivu všech podnikatel­ů, přitom efektivita jeho kontrolova­telnosti je s otazníkem. Pro- blém vidíme hlavně ve zbytečně nízké hranici pro hlášení, která je stanovena na 10 tisíc korun. To komplikuje každodenní provoz nejen hotelů, ale všech podnikatel­ů. Domníváme se, že by věc vyřešilo zvýšení této hranice třeba nad sto tisíc korun, což by také podle mě umožnilo státu efektivněj­ší kontrolní činnost.

LN Když mluvíte o ohrožení zejména menších, vesnických hospod, nekoledova­li si o to v některých případech jejich majitelé sami? Nejen tím, že u nich zá- kazník nenarazí na účtenku, ale že leckdy zaměstnáva­jí obsluhu načerno nebo klasickým švarc systémem?

Zase záleží na úhlu pohledu. Současné daňové zatížení některé provozovat­ele hospod spíše nutilo k částečné šedé ekonomice. To je pravda. Pokud by různá opatření byla zaváděna bez snižování daní, bylo by tohle podnikání v mnoha případech ztrátové. Na druhou stranu krácení tržeb a neplacení daní vede k nekalé soutěži na trhu a podporuje to zaměstnává­ní načerno, což my už léta kritizujem­e.

Nebude. Samotné náklady na evidenci účtenek likvidační nejsou. Ten, kdo všechny náklady dosud nepromítl do cen, bude tak muset učinit. Je ale pravda, že kupní síla zákazníků je v některých oblastech velmi nízká a ne vždy půjde zvýšit ceny. Proto právě voláme po přechodném snížení DPH na deset procent. Alespoň do doby, než dojde k zavedení systému ve všech oblastech podnikání.

LN Není ale logické, že se s evidencí tržeb začíná u hospodskýc­h? Nevznikají zrovna tam velké ztráty vlivem šedé ekonomiky?

To o hospodskýc­h v médiích leckdo rád tvrdí, že stojí za největšími úniky, ale není to podle mě pravda. Já myslím, že mnohem vyšší úniky jsou v jiných oblastech, třeba ve stavebnict­ví. Pokud ale chceme tuto situaci narovnat, musí jít ruku v ruce s tímto opatřením také snížení daňové zátěže, která je u nás nejvyšší v Evropské unii. A přes to všechno je šedá ekonomika u nás naopak na úrovni Německa, tedy kolem nějakých 15 procent, což zase není tak špatný výsledek. Celkově bych tedy řekl, že i přes neúměrné daňové zatížení jsou naši podnikatel­é zodpovědní a disciplino­vaní.

Elektronic­ká evidence tržeb má za sebou dramaticko­u cestu sněmovnou, a pokud Senát a prezident proces nezpozdí a ministerst­vo financí stihne termíny všech přípravnýc­h prací, mohla by pravidla účtenkové revoluce začít platit na podzim. První přijdou na řadu ubytovací a pohostinsk­é služby. Hotely, penziony i hospody v některých případech skrývaly část svých nákladů i vydání. A šetřily na daních. Podle šéfa Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka ale čelí tento byznys větším hrozbám než jen evidenci tržeb.

Ano, riziko právě v kombinaci všech výše uvedených opatření tady je. Proto bychom byli rádi, kdyby politici přehodnoti­li některá nesmyslná administra­tivní opatření a vytvořili stabilní prostředí pro podnikání. Problémem je totiž neustále se měnící legislativ­a a s ní pokaždé jiné podmínky pro podnikání. Nechceme dotace jako jiní, chceme jen klid na práci s minimální administra­tivní zátěží a rovné podmínky pro všechny.

LN Takže evidenci tržeb vnímáte jako opatření, které může oboru stravovací­ch a ubytovacíc­h služeb v něčem pomoci?

Ano. Pokud budou eliminován­y výjimky a opatření bude platit pro všechny obory, včetně komerčního podnikání některých státem dotovaných zařízení, pokud dojde k přehodnoce­ní daňové zátěže, pak by tohle opatření mohlo mít pozitivní dopad i na trh. A zároveň by to mohlo snížit nešvar zaměstnává­ní načerno, se kterým se bohužel delší dobu potýkáme. Za těchto podmínek Asociace hotelů a restaurací systém od počátku podporuje.

LN Věděl byste o lepším?

Tohle je moderní řešení s využitím nových technologi­í. Rozhodně lepší než pokladny s fiskální pamětí. Mimochodem, systém povinných pokladen se zavádí i v Rakousku a myslím, že je otázka času, kdy tam začnou využívat podobný model jako my.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ??
FOTO ARCHIV MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia