Lidové noviny

Zařízení jsem přebírala s pěti čtenáři. A dnes?!

-

MARTINA LISOVÁ Náš městys má 600 obyvatel, je spádovou obcí pro sedm dalších vesnic z okolí. Naším symbolem je zámek, v němž kromě úřadu sídlí také místní knihovna. Ta byla v 90. letech, kdy se ještě nacházela v jiné části stavby, než je tomu v současnost­i, vedena jako profesioná­lní.

V roce 2011, kdy jsem knihovnu, tehdy ještě jako zastupitel­ka, přebírala, měla pět čtenářů a 30 výpůjček za rok. Od té doby se změnily nejen ony prostory. K poslednímu dni loňského roku nabízel náš vlastní fond 3356 knih, z toho 713 jsme zakoupili v loňském roce. Za rok 2015 evidujeme 824 návštěv, při nichž si čtenáři půjčili 1791 knih.

Knihovna hospodaří s ročním rozpočtem 50 000 korun. Snahou je nabízet i řadu dalších služeb. Kromě klasického fondu si tak mohou naši čtenáři zapůjčit více než 25 společensk­ých her, vybírat z množství audioknih a časopisů. Mezi standardní služby patří používání knihovnick­ého systému Clavius-Reks, internet, kopírování, tisk, laminován atd. Novinkou bude facebookov­á stránka.

Minimálně dvakrát měsíčně také využíváme výpůjček z výměnného fondu Útvaru regionální­ch služebMěst­ské knihovny Jihlava. Díky této skvělé možnosti můžeme zásobovat čtenáře novinkami. Nabízíme i dovoz jakékoli knihy z běžného fondu jihlavské knihovny. U dospělých patří k nejoblíben­ějším společensk­é a historické romány a detektivky. Umládeže pak vedou komiksy, výtvarné publikace a tzv. young adult literatura.

Letos jsme již stačili velkou část rozpočtu investovat do nákupu tzv. povinné literatury. Rozšířili jsme tím fond o více než 80 nových knih, které k nám, jak doufáme, přivedou více středoškol­áků.

Od roku 2015 se na provozu knihovny podílí nová knihovnice, která vnesla svěží vítr a další nápady. Spolupracu­je s několika nakladatel­stvími a píše recenze knih, které pak pravidelně uveřejňuje na svém blogu a sociálních sítích.

Velkým úspěchem a oceněním naší práce bylo získání titulu Knihovna Vysočiny v roce 2013.

 ?? Starostka městyse Větrný Jeníkov, Sdružení pro Větrný Jeníkov ?? VĚTRNÝ JENÍKOV (Kraj Vysočina)
Starostka městyse Větrný Jeníkov, Sdružení pro Větrný Jeníkov VĚTRNÝ JENÍKOV (Kraj Vysočina)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia