Lidové noviny

Statistika nuda je, ale ne pro kačera

- OTTO ŠLEGER

Statistika nuda je, má však cenné údaje, zpívá se v jedné televizní pohádce. V celosvětov­é hře geocaching to platí dvojnásob.

Tato hra jako kdyby byla stvořená pro různé číselné řady. Statistick­y lze určit prakticky vše, co s hledáním keší souvisí. Díky tomu vzniká i spousta různých žebříčků pořadí, kde mnohý kačer zjistí, jak na tom vlastně v té či oné kategorii je.

GEOCACHING

Já se dnes zaměřím na dvě nejsledova­nější oblasti: celkový počet nalezených keší a počet zemí, kde byly keše nalezeny.

První kategorie má žebříčky dva – mezinárodn­í a v dané zemi, u nás tedy český.

Světovým prvenstvím se může pochlubit americký hráč, který za 15 let nalezl celkem 134 713 keší, což není málo. Když vezmeme, žemu nález jednoho pokladu mohl průměrně trvat pět minut, tak hledáním keší za patnáct let strávil něco přes jedenáct tisíc hodin. Jinými slovy: pokud by hledal keše nonstop, trvalo by mu to nepřetržit­ě rok a čtvrt.

V tuzemských vodách má nejlepší český hráč 47 487 nalezených keší, ale jejich nález mu trval „jen“devět let.

Skromně přiznávám, že ve srovnání s oběma pány kačery jsem absolutní břídil. Mám necelých 14 000 nálezů za sedm let a v tuzemském žebříčku jsem na 34. místě z 27 tisíc českých hráčů.

V celosvětov­ém žebříčku figuruji na krásném 715. místě ze 400 tisíc aktivních hráčů.

Jestli si myslíte, že naleznete jednu kešku a hurá, jsem v žebříčku, tak se mýlíte. Do prestižníh­o pořadí se dostanou hráči, kteří mají více než 200 nálezů.

Druhým pomyslným žebříčkem je počet zemí, kde ten který hráč nalezl kešku. Zde opět kraluje jistý Američan s nálezy ve 101 zemích světa. Nejlepší český hráč drží statečně krok s nálezy v 91 zemích.

Já sám mám nálezy v 50 zemích světa a v českém žebříčku jsem devátý. Nejbližší kešku jsem našel v pražských Bohnicích před svým domem. Tu nejvzdálen­ější v zátoce Sviní na Kubě. Tam, kde proticastr­ovský výsadek kdysi pohořel, já triumfoval...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia